Ελλάδα

Μαθητές ΕΠΑΛ ρωτάνε το υπουργείο για την άνιση αντιμετώπιση

Τα εσπερινά σχολεία επιτελούν και κοινωνικό έργο μεγάλης σημασίας αφού μορφώνουν εργαζόμενους μαθητές οι οποίοι παλεύουν να επιβιώσουν και να αποκτήσουν τα απαραίτητα μορφωτικά εφόδια.

Τα εσπερινά σχολεία επιτελούν και κοινωνικό έργο μεγάλης σημασίας αφού μορφώνουν εργαζόμενους μαθητές οι οποίοι παλεύουν να επιβιώσουν και να αποκτήσουν τα απαραίτητα μορφωτικά εφόδια για να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους.

Η μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων στο 2ο εσπερινό ΕΠΑΛ της Ν. Ιωνίας προκαλεί τη διαμαρτυρία των μαθητών.

Απευθύνουν, λοιπόν, διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας και αναρωτιούνται γιατί σε άλλα εσπερινά εγκρίθηκαν ολιγομελή τμήματα ενώ στο δικό τους σχολείο όχι.

Διαβάστε τη διαμαρτυρία των μαθητών:

Άλλο ένα κτύπημα κάτω από τη μέση μετράμε και πάλι οι μαθητές του 2ον ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ της Ν. Ιωνίας μετά την αυθαίρετη απαγόρευση να εγγράψουμε μαθητές του σχολείου μας στην ειδικότητα των Ψυκτικών της Γ' Λυκείου τον ΙΟΥΝΙΟ του 2017.

Αυτή τη φορά, με την υπ' αρ. Φ12/134644/Δ4, ΦΕΚ Β' 2891/21-8-2017 Υπουργική Απόφασή με την οποία ορίστηκε ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α Τάξης, τμήματος Τομέα της Β Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ' Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου, ξεκίνησε η κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων του ΕΠΑ.Λ. που δεν συμπλήρωναν τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών.

Στην προσπάθεια του το Υπουργείο να απαλύνει τις εντυπώσεις και να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις εγκρίνει με τις υπ' αρ. Πρωτ. 1470/20-9-2017,1482/27-9- 2017,1484/28-9-2017 και 1506/3-10-2017 Αποφάσεις του Υφυπουργού κ. Μπαξεβανάκη την κατ' εξαίρεση λειτουργία ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2017- 2018.

Παρατηρήσαμε όμως, ότι σ' αυτές τις «κατ' εξαίρεση αποφάσεις», δεν εγκρίθηκε η λειτουργία της Δ' Ηλεκτρολόγων ( 5 μαθητές ) καθώς και της Δ' ΨΥΚΤΙΚΩΝ (3 μαθητές) αλλά επίσης και της Γ' Ηλεκτρολόγων που αριθμούσε 5 μαθητές, ενώ ταυτόχρονα αντίστοιχα τμήματα σε άλλα εσπερινά ΕΠΑΛ της Αθήνας εγκρίνονταν με τον ίδιο αλλά και λιγότερο αριθμό μαθητών. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε για τους λόγους που οδήγησαν σ' αυτή την δραματική μείωση τμημάτων ειδικά του σχολείου μας.

Εύλογο και το συμπέρασμα ότι επιδιώκεται η συρρίκνωση του σχολείου η οποία θα επιΐρέρει και τη διακοπή της λειτουργίας του.

Ειδικά για το 2° Εσπερινό ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας το οποίο:

α) συνεχίζει εδώ και δεκαετίες την παράδοση των Τεχνικών Σχολών ΟΜΗΡΟΣ στεγαζόμενο σε δικό του κτίριο δωρεά της Ένωσης Πολυτέκνων Ν. Ιωνίας στο Δήμο με τον όρο να λειτουργήσουν Τεχνικές σχολές στο μεταβιβασθέν ακίνητο και

β) είναι το μοναδικό Εσπερινό ΕΠΑΛ του Δήμου το οποίο καλύπτει την ευρύτερη περιοχή και στο οποίο φοιτούν ενήλικες μαθητές, η πλειονότητα των οποίων είναι εργαζόμενοι και οικογενειάρχες της περιοχής, η απόφαση αυτή ουσιαστικά τους αφαιρεί το δικαίωμα στην μόρφωση και την τεχνική κατάρτιση, καθώς τους υποχρεώνει να μετακινηθούν σε άλλους δήμους αρκετά χιλιόμετρα μακριά για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι τη φετινή χρονιά στους εγγραφόμενους μαθητές της Α τάξης μεγάλο ποσοστό είναι εργαζόμενοι ανήλικοι της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν σε άλλους δήμους.

Επιπλέον, αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους των αρμοδίων δημιούργησε κλίμα τρόμου και ανασφάλειας το οποίο κατέλαβε και τους υπόλοιπους μαθητές, που πλέον αμφιβάλλουν για τον μέλλον των σπουδών τους στο σχολείο μας και αρχίζουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες διεξόδους με κυριότερη την απόδραση σε άλλα σχολεία.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Διευθυντή, των εκπαιδευτικών και εμάς των μαθητών του σχολείου προς όλους τους αρμόδιους φορείς, καμία εξαίρεση μέχρι τώρα δεν έγινε για το σχολείο μας.

Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στο κλείσιμο του σχολείου, ως ύστατη μορφή διαμαρτυρίας στην αναλγησία και αδιαφορία των υπευθύνων ελπίζοντας ότι τα δίκαια αιτήματα μας θα εισακουστούν.                                                                                                                              

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ   ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ  ΤΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

ΤΟ 15 ΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Πηγή: alfavita.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια