Ελλάδα

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση για το «πόθεν έσχες»

Μια σειρά από αντισυνταγματικότητες διαπίστωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην υπουργική απόφαση του  Οκτωβρίου 2016 που καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης αλλά και τρόπο υποβολής τους.

Πόθεν έσχες υποχρεούνται να υποβάλλουν πολιτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί και λιμενικοί.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου μετά από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της έκρινε ότι είναι παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση, κάνοντας παράλληλα δεκτά πολλά από τα σκέλη της αίτησης ακύρωσης που είχαν καταθέσει οι δικαστικές ενώσεις.

Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική κρίθηκε η διάταξη που προβλέπει ότι για όλους όσους οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, υποχρεωτική είναι η δήλωση των μετρητών που φυλάσσουν εκτός τραπεζών (άνω των 15.000 ευρώ), καθώς και περιουσιακά στοιχεία (πίνακες και τιμαλφή) η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Ακόμη σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ως σημαντική παράλειψη της πρόβλεψης εύλογου χρονικού περιορισμού για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων γεγονός που αντίκειται στις συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ασφάλειας του δικαίου.

Με δύο λόγια, οι παραγραφή των ελέγχων των δηλώσεων του πόθεν έσχες δεν θα πρέπει να ξεπερνά την πενταετία.

Για τους δικαστές

Οι σύμβουλοι της επικρατείας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο έλεγχος της περιουσιακής τους κατάστασης συνδέεται με την εκπλήρωση του περιουσιακού τους καθήκοντος έκρινε ότι αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης είναι αυτό που θα συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους τακτικούς δικαστές οι οποίοι θα προέρχονται από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Οσο για το σκέλος της ασφάλειας του πληροφοριακού συστήματος, το συμβούλιο της επικρατείας δεν έκανε δεκτό το σχετικό λόγο ακύρωσης, με το σκεπτικό ότι η διοίκηση έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για ελαχιστοποιήσει «παρεμβάσεις» τρίτων στο σύστημα.

Κοινώς, και για τους δικαστές όπως και για όλους τους άλλους υπόχρεους οι δηλώσεις μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά εάν και στο σκεπτικό τους οι δικαστές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί ο τρόπος ηλεκτρονικής κατάθεσης των δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης λήγει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ να πιθανολογείται ότι θα προκαλέσει παρατάσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια