default-image

Για οριστική έξοδο από τα μνημόνια μίλησε ο Τσίπρας

Ελλάδα
Για οριστική έξοδο από τα μνημόνια μίλησε ο Τσίπρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποφασισμένος να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ στην οικονομία για να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από τα Μνημόνια εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο THESSALONIKI SUMMIT.

Από το βήμα του οποίου μίλησε για την ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή σε όλο το λαό, με θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, επενδύσεις με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους και το περιβάλλον, με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και μια σύγχρονη, συνεκτική βιομηχανική πολιτική.

"Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και ιδιαίτερα επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία και μόνη απαραίτητη προϋπόθεση πλέον είναι ασφαλής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ώστε να αποφύγουμε ένα νέο γύρο αβεβαιότητας", είπε ο πρωθυπουργός.

Ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω της ανάπτυξης

"Μόνο μέσω της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

και να ανακουφίσουμε την κοινωνία από το υπέρμετρο βάρος της φορολογίας που επέβαλαν οι δανειστές, στις έκτακτες συνθήκες της κρίσης", τόνισε ο κ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στον ελληνικό λαό να στηρίξει την προσπάθεια, που δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της χώρας, όπως είπε, με στόχο να είναι αυτή η τελευταία χρονιά που βρίσκει την Ελλάδα σε καθεστώς μνημονίου.

"Είναι τώρα που πρέπει να δείξουμε τη μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας ώστε ν' αφήσουμε οριστικά πίσω μας το εφιαλτικό παρελθόν της ύφεσης", είπε και συνέχισε:"Εμείς απαντήσαμε στην ιστορική πρόκληση της εποχής μας μ' ένα σχέδιο που παρά το γεγονός των περιορισμών που θέτει το πρόγραμμα, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση σ' ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, σύγχρονο, εξωστρεφές, συνεργατικό, με έμφαση στην καινοτομία και τελικά συμβατό με τις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα εκπληρώνουμε το διαχρονικό κοινωνικό αίτημα για βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής με την εδραίωση κανόνων ίσης μεταχείρισης για όλους".

Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για το ζήτημα της επιχειρηματικότητας και τις επενδύσεις και ξεκαθάρισε πως βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας της μίζας, της διαπλοκής, και των θαλασσοδανείων, "το μοντέλο που δημιούργησαν, εξέθρεψαν, και αξιοποίησαν, οι κυβερνήσεις τους χθες, σε αγαστή σύμπνοια με «επιχειρηματίες», που η μόνη τους επένδυση, χωρίς κανένα ρίσκο, καμιά πρωτοβουλία, καμιά παραγωγική προσφορά, ήταν η απομύζηση των κρατικών ταμείων".

Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, δήλωσε και μίλησε για ένα νέο διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στην ένταση της γνώσης και όχι στην ένταση της εργασίας.

Επενδύσεις με σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους και το περιβάλλον

Δήλωσε πως "ο σεβασμός στο Σύνταγμα, τους νόμους και το περιβάλλον όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά αντίθετα εδραιώνει το κύρος της χώρας, την ομοιομορφία των κανόνων και τους δίκαιους όρους ανταγωνισμού" και υπογράμμισε πως "απόψεις που ενθαρρύνουν το «μπάτε σκύλοι αλέστε» και απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και το ρόλο τους, δημιουργούν στους επενδυτές την εύλογη υποψία ότι κάποιοι μπορεί να τυχαίνουν προνομιακής μεταχείρισης".

Θετικοί δείκτες για την πορεία της οικονομίας

Μίλησε για μια σειρά από θετικούς δείκτες οι οποίοι φανερώνουν τις αλλαγές προς θετική κατεύθυνση και τον άνεμο ανανέωσης, που εμπνέουν εμπιστοσύνη στο εξωτερικό και ταυτόχρονα μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την οριστική έξοδο από την πολυετή κρίση.

Είπε, μάλιστα, πως στην κυβέρνηση δεν είναι μάγοι ή μαθητευόμενοι μάγοι, αλλά η διαχείριση κρίσεων τα 2,5 χρόνια συσσώρευσε εμπειρία πολλαπλάσια του χρόνου διακυβέρνησης.

Οι θετικοί δείκτες για την πορεία της οικονομίας είναι οι εξής:

-Οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 18% και πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 2001. Μάλιστα αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από τον ρυθμό των εισαγωγών, κάτι που διασφαλίζει την ισορροπία του ισοζυγίου πληρωμών και προοιωνίζεται τη σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.

-Ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους είναι εφικτός και τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα κινείται σε επίπεδα άνω του 2%.

-Το 2014 η ανεργία ήταν 26,5% - σήμερα είναι στο 21%. Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί 2 μονάδες. Επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κάθε χρόνο κατά 1,5 μονάδα. Φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ 16ετίας. Πρόκειται για αύξηση 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.

-Στη μεταποίηση καταγράφηκε ρεκόρ εννέα ετών. Ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής του ΑΕΠ, από σχεδόν 9% σήμερα πρέπει να προσεγγίσει το 15% μέχρι το 2020.

-Σύμφωνα με τη Markit, ο κύριος δείκτης PMI καταγράφει τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2008 και έφτασε τον Σεπτέμβριο το 52,8.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι θέλει την "άνεργη ανάπτυξη" που πατάει στο φτηνό εργατικό κόστος και το σύνθημα της είναι «δουλειές να' ναι και ότι να' ναι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News