Ελλάδα

Επιστολή σε Γιαβρόγλου: «Δώστε λύσεις, κύριε υπουργέ»

υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, περιγράφοντας για πολλοστή φορά το εδώ και πέντε χρόνια πάγιο αίτημα του κλάδου περί απόσυρσης της απαίτησης προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, όταν πρόκειται για απλή επικαιροποίηση ήδη υφιστάμενης άδειας λειτουργίας, απέστειλε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO Ηρακλείου Κρήτης.

Η επιστολή ήρθε σε συνέχεια συνάντησης του υπουργού στο Ηράκλειο, την περασμένη Τετάρτη 20 του μήνα, με τον πρόεδρο του Συλλόγου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO), κ. Γιώργο Χατζηδάκη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για τις προσωπικές και τις κυβερνητικές προθέσεις για θέματα που προκύπτουν από το Νόμο 4093/2012 και δεδομένης της απάντησης του υπουργού ότι δε γνώριζε το θέμα.

Αυτή η απαίτηση, που - όπως αναφέρει στην επιστολή, την οποία κοινοποιεί και στους βουλευτές νομού Ηρακλείου ο Σύλλογος - ισχύει επιλεκτικά για το συγκεκριμένο κλάδο, «δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης» των εν λόγω επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε τούτην την περίοδο της δεινής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει όλη η χώρα. Μάλιστα, τα μέλη του Συλλόγου αποστέλλουν στον υπουργό όλη την αλληλογραφία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια με τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας, στους οποίους και γνωστοποιούσαν το θέμα, ζητώντας τις άμεσες κινήσεις τους για την επίλυση του.

Το κείμενο

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους προς τον υπουργό, τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO αναφέρουν:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, σε συνέχεια συνάντησής σας στο Ηράκλειο στις 20 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο του Συλλόγου μας και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO), κ. Γιώργο Χατζηδάκη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για τις προσωπικές και τις κυβερνητικές σας προθέσεις για θέματα που προκύπτουν από το Νόμο 4093/2012, και δεδομένης της απάντησής σας ότι δε γνωρίζατε το θέμα, σας αποστέλλουμε εκ νέου το σύνολο της σχετικής αλληλογραφίας του Συλλόγου μας από το έτος 2015 έως σήμερα, τόσο προς τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας και άλλους συναρμόδιους υπουργούς και φορείς της σημερινής κυβέρνησης, όσο και προς εσάς τον ίδιο. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά το εδώ και πέντε χρόνια πάγιο αίτημα του κλάδου μας περί απόσυρσης της απαίτησης προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, όταν πρόκειται για απλή επικαιροποίηση ήδη υφιστάμενης άδειας λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Αυτή η απαίτηση, που ισχύει επιλεκτικά για μας και για κανένα άλλο κλάδο, δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεών μας, ιδιαίτερα σε τούτην την περίοδο της δεινής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει όλη η χώρα. Δυστυχώς, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας, δεν έχει καταστεί δυνατή συνάντησή σας με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας. Παρά ταύτα, και με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα λάβετε γνώση της παρούσης, ζητούμε εκ νέου όπως δεχτείτε, έστω και τώρα, εκπροσώπους μας με σκοπό τη συζήτηση του παραπάνω αναφερθέντος θέματος, αλλά και λοιπών φλεγόντων θεμάτων του κλάδου μας που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας».

Στο Επιμελητήριο

Εντωμεταξύ, πολλά και σημαντικά ήταν τα θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση στην προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Ο υπουργός επισκέφτηκε χθες το Επιμελητήριο Ηρακλείου και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα της τεχνικής κατάρτισης, καθώς και τα πρωτοποριακά προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιεί το ΚΕΚ-Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του προέδρου του Επιμελητηρίου, με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο κ. Γαβρόγλου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πιλοτική εφαρμογή της μαθητείας, στην οποία συμμετέχει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας σε 18 απόφοιτους ΕΠΑ.Λ. Ξεχωριστό ωστόσο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Γαβρόγλου για το πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαίδευσης ηλεκτροσυγκολλητών που υλοποιεί το ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, παρέχοντας πιστοποίηση "Διεθνούς Ηλεκτροσυγκολλητή", τη μοναδική στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει εργασία στους πρώτους αποφοίτους. Ο υπουργός επίσης ενημερώθηκε για το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας που λειτούργησε πέρυσι στις Μοίρες και πρόκειται να επεκταθεί φέτος στο Αρκαλοχώρι και την Ιεράπετρα, καθώς και για τα δεκάδες αυτοχρηματοδοτούμενα και επιδοτούμενα σεμινάρια που διοργανώνει το ΚΕΚ-Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και στελέχη επιχειρήσεων, στις πιστοποιημένες και ανακαινισμένες αίθουσές του στη Νέα Αλικαρνασσό. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι αντιπρόεδροι του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Φραγκάκης και Θωμάς Φορτετσανάκης και ο πρόεδρος του Τμήματος Εξαγωγών κ. Γιώργος Μανουσάκης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια