Ελλάδα

Άστεγοι οι αναπληρωτές, αγανάκτηση για τις καθυστερήσεις

Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε στο θέμα κατάρτισης των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και στη μη έγκαιρη ενημέρωση αυτών ώστε να κάνουν τον απαιτούμενο προγραμματισμό τους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, παρά τα προαναφερόμενα προβλήματα, στόχος ήταν η έγκαιρη κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν τα κενά πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2017-2018. Ωστόσο, παρά την κινητοποίηση και το "πρόωρο" της διαδικασίας, οι χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μόλις πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκαν για την πρόσληψή τους και υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν εσπευσμένα την τελευταία στιγμή, χωρίς να προλάβουν να κάνουν τον απαραίτητο οικογενειακό προγραμματισμό και να αναζητήσουν καταλύματα για τη νέα σχολική χρονιά.

Έτσι, αποτέλεσμα ήταν οι χαρακτηριστικές εικόνες που είδαμε να κάνουν το γύρο της Ελλάδας στα sites και στα δελτία ειδήσεων, όπου αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν σε σχολεία της Μυκόνου και της Σαντορίνης δεν κατάφεραν, όπως ήταν φυσικό, τελευταία στιγμή να βρουν κάποιο κατάλυμα να μείνουν, με συνέπεια τις γνωστές πλέον εικόνες, που πολλοί θα είδαν, εκπαιδευτικών να κοιμούνται στην παραλία! Την ίδια στιγμή αντίστοιχες καταστάσεις έχουν παρουσιαστεί και σε άλλες, τουριστικές ή και ορεινές και απομακρυσμένες, περιοχές της χώρας.

Παρέμβαση Αυγενάκη

Το πρόβλημα αυτό χαρακτηρίζει ως «δραματική αποτυχία της κυβέρνησης» ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εξ αυτού του λόγου προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αυγενάκης, «στην ερώτησή μας με αριθ. πρωτ. 5969/30.5.2017, στην οποία δε λάβαμε απάντηση, θίξαμε την απόπειρα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να "διευθετήσει" εγκαίρως το θέμα της ένταξης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον πίνακα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών έτους 2017-2018, καθώς και τις παραλείψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών, που επιθυμούσαν να υποβάλλουν αίτηση ένταξής τους στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2017-2018, να μην ενημερωθούν έγκαιρα, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Η διαδικασία ένταξης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον πίνακα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών έτους 2017-2018 ξεκίνησε, τη φετινή χρονιά, πολύ νωρίτερα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, η πρόωρη έναρξη της προκήρυξης και οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων εντός των εορτών του Πάσχα είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων, με συνέπεια την ουσιαστική ακύρωση μιας φαινομενικά ορθής διαδικασίας.

Επιπλέον, για πρώτη χρονιά, η πρόσκληση και η προθεσμία υποβολής αίτησης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών συνέπεσε με την περίοδο του Πάσχα (13 έως 28 Απριλίου 2017), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ενημέρωσης και προετοιμασίας των υποψήφιων εκπαιδευτικών».

Το ερώτημα

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης θέτει το ακόλουθο ερώτημα: «Για ποιο λόγο, ενώ η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών ξεκίνησε πολύ νωρίτερα φέτος, δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως και δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους;». Ερώτημα το οποίο φυσικά βγαίνει από τα χείλη και των ίδιων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που βιώνουν την ταλαιπωρία και αναγκάζονται να κοιμούνται στις παραλίες κάτω από τα αστέρια.

Σχόλια