default-image

Αυγενάκης: Αποτυχία της Κυβέρνησης στο θέμα των αναπληρωτών

Κρήτη
Αυγενάκης: Αποτυχία της Κυβέρνησης στο θέμα των αναπληρωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το θέμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κάνει λόγο ο ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση «απέτυχε δραματικά» να καταρτίσει τους πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Αναλυτικότερα:

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Στην Ερώτησή μας με αριθ. πρωτ. 5969/30-05-2017, στην οποία δεν λάβαμε απάντηση, θίξαμε την απόπειρα της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να «διευθετήσει» εγκαίρως το θέμα της ένταξης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον πίνακα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών έτους 2017-2018, καθώς και τις παραλείψεις είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών, που επιθυμούσαν να υποβάλλουν αίτηση ένταξής τους στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2017-2018, να μην ενημερωθούν έγκαιρα με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Η διαδικασία ένταξης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον πίνακα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών έτους 2017-2018 ξεκίνησε, τη φετινή χρονιά, πολύ νωρίτερα απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, η πρόωρη έναρξη της προκήρυξης και οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων εντός των εορτών του Πάσχα είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων με συνέπεια την ουσιαστική ακύρωση μιας φαινομενικά ορθής διαδικασίας. Επιπλέον, για πρώτη χρονιά, η πρόσκληση και η προθεσμία υποβολής αίτησης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών συνέπεσε με την περίοδο του Πάσχα (13 έως 28 Απριλίου 2017), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ενημέρωσης και προετοιμασίας των υποψήφιων εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, παρά τα προαναφερόμενα προβλήματα, στόχος ήταν η έγκαιρη κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν τα κενά πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2017-2018».

Η παρέμβαση συνεχίζει επισημαίνοντας ότι: «Παρά την «έγκαιρη» κινητοποίηση και το «πρόωρο» της διαδικασίας, οι χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μόλις πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκαν για την πρόσληψή τους και υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν εσπευσμένα την τελευταία στιγμή, χωρίς να προλάβουν να κάνουν τον απαραίτητο οικογενειακό προγραμματισμό και να αναζητήσουν καταλύματα για τη νέα σχολική χρονιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν σε σχολεία της Μυκόνου και της Σαντορίνης και αδυνατούν να βρουν κατάλυμα με αποτέλεσμα τις γνωστές πλέον εικόνες εκπαιδευτικών που κοιμήθηκαν στην παραλία. Ανάλογα προβλήματα έχουν παρουσιασθεί και σε άλλες, τουριστικές ή ορεινές και απομακρυσμένες, περιοχές της χώρας».    

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα:

«Για ποιο λόγο, ενώ η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών ξεκίνησε πολύ νωρίτερα φέτος, δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως η διαδικασία και δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News