Ελλάδα

Μακρόν: Ημέρα για... μπίζνες η σημερινή

Μετά την Πνύκνα, οι μπίζνες -Τι θα γίνει σήμερα στο «Νιάρχος»

Με μια εμπνευσμένη ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης, ο Γάλλος Πρόεδρος απευθύνθηκε χθες το βράδυ από το λόφο της Πνύκας στην Ευρώπη κάνοντας μια εμπνευσμένη ομιλία για το μέλλον της ΕΕ.

Μάλιστα, επιφύλασσε και μια έκπληξη, καθώς άρχισε την ομιλία του στα στα ελληνικά, δείχνοντας τις γνώσεις του στην ελληνική φιλολογία και την αγάπη του για τα ελληνικά γράμματα.

«Σε αυτό το μέρος οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι' αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ!» είπε σε άψογα ελληνικά ο γάλλος πρόεδρος και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης» (διαβάστε όλη την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν εδώ).

Ημέρα για... μπίζνες η σημερινή

Και ενώ η χθεσινή ημέρα περιελάμβανε ομιλίες η σημερινή έχει συζητήσεις και... μπίζνες. Μετά το ραντεβού του με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 10, στο Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Μακρόν, μαζί με τους εκπροσώπους 40 μεγάλων γαλλικών εταιριών, που τον συνοδεύουν στην Αθήνα και από την άλλη πλευρά  με έλληνες επιχειρηματίες και παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσουν προσδοκώντας να δρομολογηθούν μεγάλα deal και η επισφράγιση της παραδοσιακής ελληνογαλλικής φιλίας «και συμμαχίας» να συνοδευθεί από ουσιαστικά οικονομικά αποτελέσματα.

Η προεργασία έχει ήδη γίνει, καθώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες στο Παρίσι για συναντήσεις με τους εκπροσώπους του γαλλικού ΣΕΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται κατά κύριο λόγο σε υποδομές (κυρίως το νερό -ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ- αν και από  ελληνικής πλευράς εμφανίζονται μεγάλες αντιρρήσεις, ιδίως για το νερό, που έχει στο παρελθόν αποτελέσει «λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ» κατά των αποκρατικοποιήσεων...), στον τουρισμό, ιδίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στην ενέργεια και στις συγκοινωνίες, ενώ είναι από καιρό γνωστή η προσπάθεια να μετέχουν ενεργά γαλλικές εταιρίες στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα -και φυσικά για την προοπτική συνεκμετάλλευσής τους.

Να σημειωθεί ότι θετικό υπόβαθρο εκτιμάται ότι αποτελεί η ήδη υπάρχουσα συνεργασία των ΕΛΠΕ με τη γαλλική ΤΟΤΑL. Επίσης ένας άλλος μεγάλος τομέας στον οποίον στοχεύουν τα γαλλικά επιχειρηματικά και επενδυτικά ενδιαφέροντα είναι ο τομέας του φαρμάκου, στον οποίο η Ελλάδα διαθέτει σημαντική και δραστήρια παρουσία με διεθνή ακτινοβολία.

Έντονο (και συγκεκριμένο, από τη Societe Generale) ενδιαφέρον υπάρχει από γαλλικής πλευράς για την Τράπεζα Αττικής, ενώ προκαταρκτικές νύξεις έχουν γίνει από πλευράς Γαλλίας και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, οι αμυντικές προμήθειες ενδιαφέρουν πάντα τη Γαλλία και η ελληνογαλλική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα είναι μακρόχρονη και σημαντική -από οικονομικής άποψης- για τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, και σίγουρα θα εξετασθούν στη διάρκεια των εδώ επαφών υπουργών και επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον κ. Μακρόν. Αλλά η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η εκ των πραγμάτων περιστολή των αμυντικών δαπανών δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελπίδας (τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον) για τους Γάλλους ενδιαφερόμενους.

Δεν είναι τυχαίο ότι, πριν την επίσκεψη Μακρόν, ο πρωθυπουργός, όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες μιλούσε... απενοχοποιημένα για την ανάγκη επενδύσεων, που θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την πολυπόθητη ανάπτυξη, η οποία, παρά τις κυβερνητικές... βεβαιότητες, δεν έχει ακόμη εμφανισθεί.

Χθες πάλι, ο Αλέξης Τσίπρας, έκλεισε το μάτι στις επιδιώξεις της γαλλικής πλευράς λέγοντας: «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει τομείς προτεραιότητας που οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν ενδιαφέρον. Χαιρετίζω την παρουσία 40 Γάλλων επιχειρηματιών, την συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την συμφωνία ελληνικών και γαλλικών clusters στις νέες τεχνολογίες».

iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια