default-image

Βήμα ταχύ για... Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη

Κρήτη
Βήμα ταχύ για... Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σχολή- "σταθμός", που αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των επαγγελματιών της Κρήτης, παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για την "Ανώτατη Σχολή Τουρισμού", που, όπως όλα δείχνουν, ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν να προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς ο σχεδιασμός για την ίδρυσή της στο Ρέθυμνο, μετά και την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ εφικτή θα είναι εντός του ημερολογιακού έτους η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης για την ίδρυση της σχολής, που θα συμβάλει ενεργά στον κλάδο της τοπικής οικονομίας και θα παρέχει εξειδικευμένο προσωπικό σε έναν από τους σημαντικότερους και πολλά υποσχόμενους κλάδους, τον τουρισμό.

Παράλληλα, θα παρέχει υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών, που έχει κάθε προοπτική, σύμφωνα με το σχεδιασμό, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους σπουδαστές, καλύπτοντας ταυτόχρονα αποτελεσματικά τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Η απόφαση

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της 20ής Ιουλίου, η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή την εισήγηση της ειδικής επιτροπής, που αποτελείται κυρίως από πανεπιστημιακούς, οι οποίοι είχαν μελετήσει διαχρονικά το θέμα της ίδρυσης της Σχολής Τουρισμού στο Ρέθυμνο. Αποφασίστηκε, επίσης, να οριστεί νέα επιτροπή που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας. Έτσι, πλέον σε καλό δρόμο βρίσκονται όλες οι διαδικασίες στο πλαίσιο της μελέτης, προκειμένου η διεκδίκησή της να αποφέρει καρπούς. Η αρμόδια επιτροπή, μάλιστα, έχει προετοιμάσει τον πλήρη φάκελο για την ίδρυση της Σχολής Τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να υποβληθεί σε όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους φορείς.

Παράλληλα, η επιτροπή επεξεργάζεται τη σχετική μελέτη που περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την ίδρυση της δομής, η οποία είναι εφικτό να είναι έτοιμη εντός του ημερολογιακού έτους για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Η Σχολή Τουρισμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα στεγαστεί προσωρινά σε χώρο που παραχωρεί ο Δήμος Ρεθύμνου στο πρώην Δημαρχείο "Νικηφόρου Φωκά", ενώ αναζητούνται λύσεις για τη μόνιμη στέγαση της σχολής.

Το πρόγραμμα σπουδών της, εκτός από το βασικό αντικείμενο, περιλαμβάνει πλήθος ξεχωριστών επιστημών, μεταξύ των οποίων η οικονομική επιστήμη, οι υπολογιστές, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία.

Τι λένε οι φορείς

Σχολιάζοντας την είδηση αυτή, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, τόνισε ότι «πρόκειται σίγουρα για μια θετική εξέλιξη, η οποία έρχεται έστω και με καθυστέρηση, μετά τις πολλές προσπάθειες και αντιδράσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος όταν δεν υπάρχει σωστή εκπαίδευση. Η ποιότητα στον τουρισμό είναι φυσικό ακόλουθο των επενδύσεων υποδομών, αλλά και της σωστής κατάρτισης για την αναβάθμιση του έμψυχου υλικού.

«Στηρίζουμε την απόφαση (υπ' αριθ. 374/20-07-2017) της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ίδρυση Τμήματος ή Σχολής Τουρισμού», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ.-βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σχετικά με την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ίδρυση Σχολής Τουρισμού.

«Η λειτουργία τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο για αλλοδαπούς φοιτητές, με καταβολή διδάκτρων, είχε θεσμοθετηθεί με το Ν. 4316/2014, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε δώσει προς διαβούλευση (Μάιος 2015) προβλεπόταν η κατάργησή του, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, με αποτέλεσμα την απόσυρση της διάταξης αυτής. Η λειτουργία τμήματος Τουριστικών Σπουδών στην Κρήτη είναι ανάγκη, λόγω της μακροχρόνιας λειτουργίας της Κρήτης ως brand name και ως ο κορυφαίος πάροχος τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας. Η Κρήτη είναι η πρωτοπόρος περιφέρεια της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού και δε νοείται να μην υπάρχει λειτουργία τμήματος Τουριστικών Σπουδών. Η λειτουργία τμήματος Τουριστικών Σπουδών στην Κρήτη έχει ιδιαίτερο ακαδημαϊκό, κοινωνικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Η ιδεοληψία της κυβέρνησης φαίνεται πως δρα αποτρεπτικά για την ενεργοποίηση της λειτουργίας ενός τμήματος που θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης», τονίζει ο κ. Αυγενάκης, καταλήγοντας πως «η έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών διατάξεων για τη λειτουργία του Τμήματος Τουρισμού είναι επιβεβλημένη!».

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για μια θετική εξέλιξη, που μόνο καλό θα κάνει στην Κρήτη, που συνεχίζει να αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού, παρά το ότι η απόφαση αυτή συναντά και κάποιες αντιδράσεις σχετικά με το πλήγμα που ενδεχομένως να δεχτεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης (ΑΣΤΕΚ), που εδρεύει στον Άγιο Νικόλαο, από την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News