Ελλάδα

Μαντινάδες για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Επίσκεψη πραγματοποίησε στο 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας ο κ. Χαραλαμπάκης Χριστόφορος, Καθηγητής της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.   

Σκοπός του ήταν να συναντήσει  όλους τους συντελεστές του Περιβαλλοντικού  Πολιτιστικού προγράμματος  «Πάνω στην Κρήτη πορπατώ, θωρώ, γροικώ και γράφω», (Δημιουργική γραφή σε κρητικό  ιδίωμα) και να συζητήσει μαζί τους, επειδή είχε ενθουσιαστεί με το θεατρικό δρώμενο «Το χωριό του Ταντάλα» που παρουσίασαν στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας.

Οι υπεύθυνες Καθηγήτριες, κ. Λαγουδάκη - Αγγελάκη Μαρία και κ. Χαΐτα Μαριάννα τον υποδέχτηκαν και ο ίδιος συνομίλησε για δύο ώρες με τους  μαθητές. Ανέλυσε τη σημασία του όρου Δάσκαλος, μίλησε για το θαύμα της γλώσσας και για τη ελληνική γλώσσα και τη εξέλιξή της, για την αυτοεκπλήρωση και την αυτοεικόνα, για τη σημασία της παιδείας, της οικογένειας, της τοπικής - κρητικής ταυτότητας και της τοπικής-κρητικής διαλέκτου στη σύγχρονη εποχή.

Στη συνέχεια  οι μαθητές και οι υπεύθυνες Καθηγήτριες παρουσίασαν στον κ. Χαραλαμπάκη κάποια από τα πεζά και τα ποιητικά κείμενα που έγραψαν οι μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος καθώς επίσης  και τα ποιητικά κείμενα σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο και τις μαντινάδες, τα οποία έγραψε η Καθηγήτρια κ. Λαγουδάκη- Αγγελάκη Μαρία.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν: Αγιαννιωτάκης Χαράλαμπος, Δρακάκης Κωνσταντίνος, Επιτροπάκης Εμμανουήλ, Καροφυλάκης Ιωάννης, Καρρά Καλλιόπη, Κατσουλάκη Εμμανουέλα, Κορνιλάκη Ιωάννα, Κοσιδεκάκη Κατερίνα, Παπαδάκη Χρυσή, Παπαδάκης Ζήσης, Σκύβαλος Αντώνης, Τσαγκαράκη Μαρία, Χαλκιαδάκη Μαρία και Χαμηλάκης Κωνσταντίνος.

Φιλική Συμμετοχή: Δαγαλάκη Μαρία, Καπαράκης Γεώργιος , Καμαρίτης Όμηρος, Λιοντάκη Γεωργία, Στεφανάκης Αντώνιος, Στεφανάκης Ιωάννης και Στεφανάκης Μιχαήλ.

Οι παραπάνω μαθητές διδάχτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργική γραφή και έγραψαν ποιητικά και πεζά κείμενα με χιουμοριστικό και ερωτικό περιεχόμενο σε κρητική διάλεκτο.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του δήμου Ιεράπετρας. Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προετοιμάστηκε ένα θεατρικό δρώμενο, «Το χωριό του Ταντάλα» της κ. Χαΐτα Μαριάννας (διασκευή για θέατρο) και παρουσιάστηκε: στην Έκθεση βιβλίου 2017, που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων Δήμου Ιεράπετρας στις 16 Ιουνίου 2017 και στην τελετή λήξης του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Καθηγητή της Γλωσσολογίας, κ. Χαραλαμπάκη Χριστόφορο και του αφιερώνουμε τις μαντινάδες που έγραψε η κ. Λαγουδάκη - Αγγελάκη Μαρία, Φιλόλογος του 2ου Γυμνάσιου Ιεράπετρας.

Μαντινάδες αφιερωμένες στον Καθηγητή, κ. Χαραλαμπάκη Χριστόφορο:

Μπαινάμικος * Καθηγητής, σας είχα δάσκαλό μου,

να σας εκφράσω από κοντά θέλω το σεβασμό μου.

Είναι μεγάλη η τιμή, που ήρθατε να μας δείτε,

σας εύχομαι από καρδιάς, ό, τι επιθυμείτε.

Χρόνια πολλά και όμορφα, να ζήσετε με υγεία

και να προσφέρετε πολλά ακόμα στην παιδεία.

Το σπιτικό σας η χαρά μόνο να το γνωρίζει

κι πόνος να μη το θωρεί, μακριά να απογυρίζει.

Χρόνια να ζήσετε όμορφα, χρόνια σαν ζωγραφιά,

ευχές δίνουμε απ' την ψυχή, να 'στε πάντα καλά.

Να 'ναι η ζωή σας όμορφη, γλυκιά την κάθε μέρα,

ωσάν το γάργαρο νερό και το δροσάτο αέρα.    

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια