default-image

Στα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου το Πολυτεχενείο

Κρήτη
Στα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου το Πολυτεχενείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην 31η θέση στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου στην εκπαίδευση με κατεύθυνση τον τομέα του πετρελαίου, κατατάσσεται το Πολυτεχνείο Κρήτης την ώρα που το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η διάκριση του εκπαιδευτικού ιδρύματος της Κρήτης ήρθε μετά από αξιολόγηση του έργου που επιτελείται στο πρωτοποριακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη μηχανική πετρελαίου που λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μεταπτυχιακού Τμήματος του Πολυτεχνείου για τα πετρέλαια, καθηγητή κ. Νικόλαο Πασαδάκη «ήταν μια μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι μια γνωστή ιστοσελίδα που κάνει αξιολογήσεις πανεπιστημίων, μας κατέταξε στην 31η θέση παγκόσμια, με την έννοια ότι δεν είχαμε συμμετάσχει με κανένα τρόπο σ' αυτή τη διαδικασία. Το περιμέναμε ή αν θέλατε ήταν ο στόχος μας από τότε που ξεκινήσαμε να γίνουμε αναγνωρίσιμοι στο εξωτερικό και μάλιστα μαζί με χώρες που έχουν μακρά παράδοση και στην εκπαίδευση του πετρελαίου όπως είναι η Αμερική, η Αγγλία, η Ολλανδία και σε χώρες οι οποίες έχουν σημαντική βιομηχανία πετρελαίου».

Ο καθηγητής Νικόλαος Πασαδάκης

Το 50% όσων φοιτούν προέρχεται από ξένες χώρες

Το ενδιαφέρον φοιτητών από χώρες του εξωτερικού είναι τεράστιο ενώ ενδεικτικό είναι ότι το 50% όσων φοιτούν προέρχεται από ξένες χώρες. Είκοσι φοιτητές παρακολουθούν κάθε χρόνο το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πολυτεχνείου Κρήτης με εκπαίδευση στον τομέα του πετρελαίου. Καθηγητές από το εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά και από πανεπιστήμια του εξωτερικού διδάσκουν αποκλειστικά στο μεταπτυχιακό τμήμα.

Φέτος κατατέθηκαν 99 αιτήσεις από πενήντα διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων η Νιγηρία, τα Σκόπια, η Σερβία, η Ινδία. «Ξεκινήσαμε ένα αγγλόφωνο μεταπτυχιακό κοιτάζοντας και το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ξεκινήσαμε χωρίς δίδακτρα για τους Έλληνες φοιτητές, κόντρα στη μόδα των τελευταίων χρόνων» είπε ο κ. Πασαδάκης επισημαίνοντας ότι στόχος της Διεύθυνσης του μεταπτυχιακού στη μηχανική πετρελαίου είναι οι φοιτητές που αποφοιτούν από το πρόγραμμα να επιστρέφουν στις πατρίδες τους και να διαπρέπουν ως στελέχη πετρελαϊκών εταιριών.

«Αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας, όχι μόνο σε οικονομική δραστηριότητα , γιατί αύριο μεθαύριο οι άνθρωποι αυτοί θα είναι τα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Νιγηρίας, της Λιβύης και αυτό σημαίνει σχέσεις οικονομικές με την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Πασαδάκης.

Κύριοι άξονες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος είναι η ανάπτυξη της εξωστρέφειας με προσέλκυση περισσότερων φοιτητών από το εξωτερικό, η ενίσχυση της διασύνδεσης με τη βιομηχανία πετρελαίου μέσω της προσέλκυσης περισσότερων εξειδικευμένων επιστημόνων από εταιρείες του κλάδου και από ακαδημαϊκά ιδρύματα, η εκπόνηση εργασιών σε αντικείμενα σχετικά με τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ στον τομέα εντοπισμού και παραγωγής πετρελαίου, καθώς και η αξιοποίηση της υφιστάμενης εργαστηριακής υποδομής και τεχνογνωσίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News