default-image

Απότομη προσγείωση: Μετά τη ΔΕΘ «έρχεται» η γ’ αξιολόγηση

Ελλάδα
Απότομη προσγείωση: Μετά τη ΔΕΘ «έρχεται» η γ’ αξιολόγηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυλαία της τρίτης αξιολόγηση ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη με την συνάντηση των Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ενώ από την επόμενη Δευτέρα, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αρχίζουν το «ξεσκόνισμα» των οικονομικών στοιχείων και της λίστας με τις προς υλοποίηση δεσμεύσεις.

Την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group στο οποίο θα αποτιμηθεί εκ νέου ο κατάλογος με τα 113 προαπαιτούμενα που μένουν ως τον Αύγουστο του  2018. Οι πληροφορίες που αναφέρουν πως στη συνεδρίαση του EuroWorking Group θα ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, δεν επιβεβαιώνονται από ελληνικές πηγές.

Τα προαπαιτούμενα που έχουν κολλήσει  

Οι δανειστές επανέρχονται έχοντας  βάλει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο που έχει μπλοκάρει και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση σε μεγάλη εκδήλωση παρουσίασε την Εθνική η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019 στην οποία εντάσσεται  και η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο δημόσιο.

Η Όλγα Γεροβασίλη την Παρασκευή προανήγγειλε την κατάθεση άμεσα νομοθετικής ρύθμισης που θα «ξεμπλοκάρει» την αξιολόγηση στο Δημόσιο . Πως ; Σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθεί η υπουργός η αξιολόγηση θα συνδεθεί με την προαγωγή σε θέσεις ευθύνης.

«Δεν είναι δυνατόν», είπε, «να βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης ή να θέλεις να ξαναδιεκδικήσεις μια θέση ευθύνης και να έχεις αρνηθεί να αξιολογήσεις το προσωπικό σου» είπε η κ. Γεροβασίλη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. Και έσπευσε να σημειώσει πως αυτί δεν έχει τιμωριτικό χαρακτήρα αλλά για υπενθύμιση καθηκόντων «με έναν πιο αποφασιστικό τρόπο»!

Παρότι αποφάσισαν να τρέξουν τη διαδικασία στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα χρονοδιαγράμματα για τις αλλαγές στο Δημόσιο δεν είναι απολύτως δεσμευτικά, άρα και η όποια εμπλοκή δεν μπορεί να απειλήσει την αξιολόγηση.

Αγκάθι και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Απέναντι στους δανειστές φέρνει ξανά την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες - παρά τις αρχικές διαρροές- δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Η απουσία από το νομοσχέδιο των συμφωνηθέντων αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο και στο θέμα των απεργιών ( αυξημένη πλειοψηφία στα πρωτοβάθμια σωματεία)  έχει ήδη προκαλέσει την δυσφορία των δανειστών. Ενώ και ρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί δημιουργούν ζητήματα σε ήδη ψηφισμένα μέτρα.

Και για τα εργασιακά κυβερνητικά στελέχη δεν ανησυχούν και ευελπιστούν πως είτε θα πάρουν παράταση είτε θα  βρεθεί μια νέα συμβιβαστική φόρμουλα, όπως συνέβη στη δεύτερη αξιολόγηση.

Τα κοινωνικά επιδόματα καίνε το οικονομικό επιτελείο   

Παρά τα σύννεφα που μαζεύονται ήδη από νωρίς πάνω από την γ' αξιολόγηση το οικονομικό επιτελείο για άλλα καίγεται. Να βρει το κονδύλι των 100 εκατ. ευρώ για να το εντάξει στον προϋπολογισμό του 2018  για την χρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων. Οι δανειστές έχουν διαπιστώσει «προβλήματα» στα οικογενειακά επιδόματα και δεν αποκλείεται να υπάρξει απαίτηση περικοπών.

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News