Ελλάδα

Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα ο αντιπυρικός σχεδιασμός

Με ενημερωτικό της σημείωμα η ΝΔ επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την έναρξη της περιόδου αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Με ενημερωτικό της σημείωμα η ΝΔ επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την έναρξη της περιόδου αντιμετώπισης των πυρκαγιών και σε πνεύμα συνεννόησης έχει κατ' επανάληψη τονίσει την ανάγκη ότι πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα ο σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός.

Η Πειραιώς αναφέρει πως αυτή την επισήμανση ο πρόεδρος της ΝΔ την έκανε σε κάθε ευκαιρία που επισκεπτόταν πληγείσες περιοχές, χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά ακριβώς το αντίθετο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο δασικός πλούτος είναι σημαντικός για τη χώρα.

«Ζητούσε, όμως, κατ' επανάληψη από την κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας των δασών, καθώς το καλοκαίρι αναμένονταν δύσκολο. Και αυτό γιατί η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από την καταστολή», συμπληρώνει η ΝΔ.

Παράλλληλα, υπενθυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 18 Ιουλίου κατά την επίσκεψή του σε χωριά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, που είχαν πληγεί από φωτιά, είχε κάνει την εξής δήλωση:

«Καθώς βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, θέλω - για άλλη μια φορά - να επισημάνω ότι η πρόληψη των πυρκαγιών είναι πολύ πιο αποτελεσματική και πολύ πιο οικονομική από την αποκατάσταση εκ των υστέρων. Και να επαναλάβω, έστω και αν βρισκόμαστε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, ότι ο σωστός σχεδιασμός θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα σε μια χώρα, η οποία θα βιώνει κάθε καλοκαίρι καταστροφικές πυρκαγιές. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, εντείνεται. Και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ολοένα και πιο έντονα, ακραία φαινόμενα. Και - λυπάμαι που θα το πω - η χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ας κάνουμε, επιτέλους, μια φορά πράξη τα πορίσματα της Επιτροπής της Βουλής. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπάρχει ένας σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός, ο οποίος πρέπει να ξεκινά στο τέλος κάθε αντιπυρικής περιόδου και όχι στην αρχή της επόμενης, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, τον εξαιρετικά πλούσιο και σπάνιο δασικό μας πλούτο».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους πυροσβέστες, τους εθελοντές πυροσβέστες και όλους τους εμπλεκόμενους στην κατάσβεση των πυρκαγιών για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς. Λένε επιπλέον ότι στο ίδιο μήκος κινήθηκε επισκεπτόμενος λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου, το χωριό Καζαβίτι της Θάσου, το οποίο είχε πληγεί από τη μεγάλη φωτιά του Σεπτεμβρίου 2016, όταν και κάηκαν πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους.

Ζήτησε εγρήγορση για την προστασία του δασικού μας πλούτου, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά πολύ λίγα έργα αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού πλούτου έχουν προχωρήσει.

Πριν λίγες ημέρες, τέλος, επισκέφθηκε τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη του σωστού αντιπυρικού σχεδιασμού.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια