default-image

Τήνος: Λαμπροί οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου

Ελλάδα
Τήνος: Λαμπροί οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Τήνο προεξάρχοντος του μητροπολίτου Σύρου - Τήνου Δωροθέου.

Στο μεγαλύτερο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν γονυπετείς στο ναό για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας.

Κατά μήκος του δρόμου που ενώνει το λιμάνι με την εκκλησία πλήθος προσκυνητών όλων των ηλικιών ανέμεναν και φέτος καρτερικά την έξοδο της εικόνας της Παναγίας προκειμένου να την ακουμπήσουν ή να διέλθουν από κάτω της για να λάβουν την ευλογία της.

Η περιφορά της εικόνας, υπό τους ήχους των εμβατηρίων που παιανίζει η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, καταλήγει στη μαρμάρινη εξέδρα του κεντρικού λιμένα, όπου χαιρετισμούς και ευχές απευθύνουν ο υπουργός Ναυτιλίας, ο μητροπολίτης Δωρόθεος και εκπρόσωποι τοπικών αρχών, σύμφωνα με το voria.gr.

Πώς ανακαλύφθηκε η Παναγία της Τήνου

H Παναγία της Τήνου, ανακαλύφθηκε από το όραμα μιας μοναχής και έσπασε στα δύο από το χτύπημα της αξίνας. Μάλιστα, ο Κολοκοτρώνης, ο Μιαούλης, ο Νικηταράς και ο Μακρυγιαννης έσπευσαν να την προσκυνήσουν, καθώς η ανακάλυψή της θεωρήθηκε μεγάλο θαύμα, το οποίο συνδέθηκε αναπόφευκτα με την Επανάσταση.

Στη θαυματουργή εικόνα Παναγία της Τήνου, η Μεγαλόχαρη απεικονίζεται σε στάση προσευχής να προφέρει τα λόγια από ένα ανοιχτό βιβλίο. Απέναντί της είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που κρατάει στα χέρια του έναν κρίνο, ο οποίος συμβολίζει την αγνότητα, ενώ το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή περιστεριού κατεβαίνει από τον ουρανό.

Η θεματολογία της εικόνας είναι γνωστή από αντίγραφο, καθώς η αυθεντική εικόνα είναι σκεπασμένη από πολύτιμα πετράδια, αφιερώματα που καλύπτουν την παράσταση του Ευαγγελισμού και όχι της Κοιμήσεως, όπως ίσως θεωρούν κάποιοι εξαιτίας της γιορτής τον Δεκαπενταύγουστο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News