default-image

Δύσκολη νύχτα σε Κάλαμο-Καπανδρίτι: Μεγάλες αναζωπυρώσεις

Ελλάδα
Δύσκολη νύχτα σε Κάλαμο-Καπανδρίτι: Μεγάλες αναζωπυρώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη με τις φλόγες δίνει μεγάλη πυροσβεστική δύναμη για να εμποδίσει περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν τα χειρότερα για την Αττική. Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη.

Με το σκηνικό να περιγράφεται εφιαλτικό και τους καπνούς να φτάνουν μέχρι και την Κρήτη από τις πυρκαγιές στην Αττική, κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να σωθούν, ενώ περιουσίες γίνονται σε λίγα λεπτά στάχτη.  

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: ΟΙ ΚΑΠΝΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη με τις φλόγες για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις περιοχές του Καλάμου, του Καπανδριτίου και του Βαρνάβα, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς μαίνονται ανεξέλεγκτα, ενώ διακόπηκαν και οι πτήσεις των εναέριων μέσων.

Αναζωπυρώσεις

Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν μεγάλες αναζωπυρώσεις τόσο στον Κάλαμο, όσο και στο Καπανδρίτι. Η φωτιά έχει φτάσει στον δρόμο, ενώ οι πυροσβέστες καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια να την οριοθετήσουν και να μην κινδυνεύσουν -τουλάχιστον- άλλες κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο της πυρκαγίας εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δεν βοηθούν στην κατάσβεση.

Δύσκολη νύχτα και στον Κάλαμο

Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα και στον Κάλαμο, την περιοχή από την οποία ξεκίνησε η κόλαση φωτιάς που καίει αυτό το κομμάτι της Αττικής. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η έκκληση για άμεση εκκένωση των οικισμών Πανόραμα, Αγία Βαρβάρα, Κυψέλη, Βλαστός, Αγκώνα και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων.

Παράλληλα, παρακαλείται ο κόσμος να μην μένει στην παραλία, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν όσοι θέλουν να φύγουν.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, το βράδυ ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία, με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά και να πλησιάσει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων. Ο κ. Καπάκης συνιστά στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του.

Η συγκεκριμένη φωτιά είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι σε εξέλιξη σε «μεικτή» περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από τον γγ Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το αίτημα να γίνεται δεκτό.

Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν έναν πραγματικό όλεθρο για την Αττική.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι & Βαρνάβας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Περιφέρεια Αττικής: Να απευθύνονται στον δ. Ωρωπού για διαμονή και διατροφή οι πολίτες που επλήγησαν

Να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής, οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής.

Οπως σημειώνεται, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού και η Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές από την πυρκαγιά. Επίσης, η καταγραφή των ζημιών σε οικείες θα ξεκινήσει άμεσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, επιχειρούσαν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συνέδραμαν συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky, δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK).

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ.

Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Το Αρχηγείο του ΠΣ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», καταλήγει ανακοίνωση του ΠΣ.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΜΟΝΗ ΣΤΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΗ, ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΦΩΤΙΑ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Σε συνδυασμό της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News