default-image

Μπλόκο στις παροχές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ελλάδα
Μπλόκο στις παροχές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολες μέρες έρχονται, παρά τη ραστώνη του Αυγούστου, για την κυβέρνηση, καθώς το οικονομικό επιτελείο από τη μια μαζεύει τις "λίστες" με τα προαπαιτούμενα και επιχειρεί να κλείσει εκκρεμότητες και μέτωπα στο πεδίο της αξιολόγησης, και από την άλλη συλλέγει τις εισηγήσεις για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στην ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ουσιαστικά επιχειρεί από τώρα να διαχειριστεί τη χρονική συγκυρία που είναι ιδιαιτέρως δύσκολη: O πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης λίγες μόνο ημέρες μετά τον πρώτο μετά θέρους απολογισμό της 4ης Σεπτεμβρίου στο EuroWorking Group και έχοντας ως δεδομένο ότι οι Θεσμοί θα περιμένουν διακαώς τη... μετάφραση για να δουν αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να πορευτεί σε έναν δρόμο συμβατό με τα... συμφωνηθέντα.

Η "απάντηση" του ΥΠ.ΟΙΚ. Ευκλείδη Τσακαλώτου σε γερμανικό Mέσο ότι «η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν και επουδενί από την ελληνική κυβέρνηση», αναφερόμενος στην υπόθεση Γεωργίου, αλλά και η ανάλογη δήλωση εμπιστοσύνης στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. από την ΕΚΤ αποδεικνύουν τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα εντός των Θεσμών - και κυρίως της Κομισιόν.

Αποτελεί πλέον ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα ανάμεσα στα 66 "προαπαιτούμενα" της 3ης αξιολόγησης μαζί με τα άλλα μεγάλα "αγκάθια" των τραπεζών και του εργασιακού (που θέτει το ΔΝΤ και μένει να φανεί πώς θα αποτυπωθούν στη νέα διαπραγμάτευση), του νέου προϋπολογισμού (που πρέπει να κατατεθεί ως προσχέδιο στις αρχές Οκτωβρίου) και της καταβολής/διανομής των υποδόσεων για τα κρατικά "φέσια".

Το διαπραγματευτικό επιτελείο συμμαζεύει τα "μέτωπα", με στόχο να γίνει ο τελικός απολογισμός την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, αφού μεσολαβήσουν ολιγοήμερες διακοπές.

Ωστόσο, καθώς ο Σεπτέμβριος δεν είναι μόνο ο πλέον κρίσιμος μήνας πέρα από τα 66 προαπαιτούμενα, στην κυβέρνηση συλλέγονται πυρετωδώς και οι αποτιμήσεις για τα "επιτεύγματα", αλλά και οι εισηγήσεις για τις πιθανές εξαγγελίες.

Προωθούνται παράλληλα και διατάξεις που μπορούν να θεωρηθούν και ως "αντίμετρα" στο εργασιακό (ενίσχυση απλήρωτων εργαζομένων, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας) και στο ασφαλιστικό (επιδότηση εισφορών για "μπλοκάκια" που θα γίνουν μισθωτοί και άλλες διατάξεις).

"Καμπανάκι" για αξιολόγηση

Η διαπίστωση της παταγώδους αποτυχίας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο Δημόσιο ήρθε σαν ηχηρή "καμπάνα" να βγάλει την κυβέρνηση από την κατάσταση θερινής ραστώνης στην οποία εισέρχεται, και να θυμίσει ότι πολύ σύντομα, από το Σεπτέμβριο, θα βρεθεί και πάλι έναντι μιας νέας διαδικασίας αξιολόγησης.

Από την κυβέρνηση, ήδη αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έσπευσαν να πανηγυρίσουν ότι τα δύσκολα είναι πλέον πίσω και ότι η τρίτη αξιολόγηση θα έχει σχεδόν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Και η σημασία της τρίτης αξιολόγησης καθίσταται πολύ μεγαλύτερη από το γεγονός ότι ο χρόνος ολοκλήρωσής της μπορεί να επηρεάσει τους σχεδιασμούς για πλήρη έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο τον Αύγουστο του 2018 και το σχετικό αφήγημα με το οποίο επιθυμεί να πορευτεί εφεξής το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι προκαταρκτικές συναντήσεις σε επίπεδο χαμηλόβαθμων τεχνικών κλιμακίων έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο χρόνος έναρξης της ουσίας των συζητήσεων παραμένει απροσδιόριστος και πιθανότατα θα επηρεαστεί και από τις γερμανικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, που θα ακολουθήσουν.

Το δεύτερο και σημαντικότερο ζήτημα είναι η ατζέντα της αξιολόγησης, η οποία μπορεί - τουλάχιστον για την ώρα - να μην περιλαμβάνει υποχρέωση για ψήφιση επιπλέον μέτρων, αλλά παραμένει απαιτητική.

Η κυβέρνηση - και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ - θα βρεθεί για άλλη μία φορά απέναντι στην ανάγκη υποχωρήσεων σε ζητήματα που έχει προτάξει ως αδιαπραγμάτευτα στο παρελθόν. Το σημαντικότερο από αυτά αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, ΔΕΗ-ΔΕΣΦΑ, κ.λπ., έναντι των οποίων είχε προβάλει σθεναρή αντίσταση στο παρελθόν και είχε προτάξει στην αντιμνημονιακή ατζέντα του.

Εξίσου δύσκολο στην πολιτική διαχείρισή του ζήτημα είναι αυτό της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση καλείται, επίσης, να ολοκληρώσει το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και να υλοποιήσει μια σειρά από παρεμβάσεις που προβλέπονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Έτερο θέμα της τρίτης αξιολόγησης, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, είναι οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και ιδιαίτερα τα σημεία εκείνα που αφορούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργιών.

Πέραν αυτών, θα πρέπει να προωθηθούν μισθολογικές αλλαγές στο Δημόσιο, που αφορούν τη χορήγηση επιδομάτων. Αυτά προσδιορίζονται ως τα πιο δύσκολα από τα προαπαιτούμενα που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.

Βεβαίως, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ανησυχούν ότι από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης δεν είναι καθόλου απίθανο, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, να μπουν στο τραπέζι και άλλα ζητήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News