Ελλάδα

Περίεργη υπόθεση με Αφρικανή που... ψέκασε αρχαία σε μουσείο

Μια πολύ περίεργη υπόθεση σημειώθηκε σε ένα ελληνικό μουσείο, όταν μια μυστηριώδης Αφρικανή επισκέπτρια, στην ουσία, κατέστρεψε αρχαία αντικείμενα… ψεκάζοντάς τα, με τους ιθύνοντες τώρα να αναρωτιούνται ποια μπορεί να είναι τα κίνητρά της.

Το ιδιόμορφο αυτό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της 10ης Μαίου, όποτε μία γυναίκα περίπου 60 ετών, με χαρακτηριστικά αφροαμερικανικά ή κρεολικά, με εθνικ αμφίεση και φορώντας τουρμπάνι και κελεμπία, εισήλθε στο χώρο του Μουσείου των Βασλικών Ταφων των Αιγών στην Βεργίνα, κρατώντας ένα μικρό ψεκαστήρα που δεν έγινε αντιληπτός από τους υπαλλήλους και τους φρουρούς του χώρου.

Η επισκέπτρια ψέκασε με άχρωμο κι ελαιώδες υλικό τις πώρινες βάσεις περισσοτέρων από 10 επιτύμβιων στηλών, δημιουργώντας μεγάλους «λεκέδες» στα αρχαία αντικείμενα.

Ακόμη, η μυστηριώδης γυναίκα ψέκασε με το ίδιο ελαιώδες υγρό μεγάλο αριθμό ενημερωτικών επιγραφών και φωτογραφιών του χώρου.

Όταν οι υπεύθυνοι του μουσείου στην Βεργίνα κι η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν τις αλλοιώσεις από τις ψεκασμένες επιτύμβιες στήλες, αναζήτησαν το υλικό από τις κάμερες. Κι έτσι οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας ανακάλυψαν ποια προξένησε τις φθορές στα αρχαία αντικείμενα, κι όχι μόνο.

Τώρα προσπαθούν να αντλήσουν στοιχεία για προγενέστερες και μεταγενέστερες κινήσεις της, δηλαδή αν συμμετείχε σε κάποιο τουριστικό «γκρουπ», και να αντιληφθούν γιατί προχώρησε σε αυτή την ενέργεια.

Ενώ, μεγάλος είναι ο φόβος ότι ίσως επιχειρήσει κάτι παρόμοιο και σε άλλα ελληνικά μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους.

Πηγή: tovima.gr

Σχόλια