default-image

Αλ. Τσίπρας από την Κοζάνη: Η χώρα γυρίζει σελίδα

Ελλάδα
Αλ. Τσίπρας από την Κοζάνη: Η χώρα γυρίζει σελίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα "καθοριστικό βήμα" για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωση από το Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί και την απάντηση στους καταστροφολόγους.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕ ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΦΕΡΕΤΡΑ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Και το σημαντικότερο, είπε ο πρωθυπουργός είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απάντησε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».

Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός του κλάδου ενέργειας

«Ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Χρειάζεται η αξιοποίηση σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνολογιών εκμετάλλευσης του λιγνίτη, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει, να υπάρξει σχεδιασμός τόσο για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, όσο και συνολικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

»Υπάρχουν δύο ακόμα δράσεις που συνδέονται με την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή.

»Η επαναπόδοση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ζήτημα το οποίο πρόκειται να ρυθμιστεί νομοθετικά και το πρόγραμμα αποκατάστασης εδαφών, σχέδιο πολύ σημαντικό για την στήριξη και την διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα. Τίθεται όμως ως άμεση προτεραιότητα το ζήτημα των ελέγχων στις αγορές κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα της τοπικής παραγωγής, και να υποστηριχθεί η κτηνοτροφική παραγωγή σε σχέση με παράνομες εισαγωγές».

Κερδίσαμε τη μάχη της ελληνικότητας της φέτας

«Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη στη διαπραγμάτευση, τη μάχη της ελληνικότητας της φέτας που ανοίγει το δρόμο και στις νίκες που θα έρθουν», είπε ο πρωθυπουργός.

«Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γούνας στη διεθνή αγορά, στις σημερινές συνθήκες στασιμότητας, ο Περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να επιλέξει τις δράσεις που θα ενισχύσουν αυτό που ονομάζουμε τοπικό brandname. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος παρέχει εργαλεία ενίσχυσης της συνεργασίας των επιχειρήσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του κλάδου», τόνισε.

Τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο στη Βουλή

«Τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή και αφορά τις ενεργειακές κοινότητες. Ήδη έχουν δημιουργηθεί συνεργατικές μονάδες παραγωγής βιομάζας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διατήρηση και επέκταση της τηλεθέρμανσης, που προσφέρει φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά δήμων της Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο τουρισμός κλάδος με αναπτυξιακές προοπτικές

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στον κλάδο του Τουρισμού. «Ένας άλλος κλάδος στον οποίο ανοίγονται σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές, είναι ο τουρισμός», είπε. «Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να ωθηθεί η παραγωγική δραστηριότητα σε εξωστρεφείς τομείς και υπηρεσίες και σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας ποιοτικά και ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές», τόνισε.

Αποδίδουμε το στρατόπεδο Μακεδονομάχων Κοζάνης, στο Δήμο

«Ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Κοζάνης, αποδίδουμε το στρατόπεδο Μακεδονομάχων Κοζάνης, συνολικής έκτασης 400.000 στρεμμάτων, στον Δήμο της πόλης, για να αξιοποιηθεί σύμφωνα με το Master Plan που έχει καταθέσει ο Δήμος και στο οποίο προβλέπονται και ανταποδοτικές χρήσεις για το Υπουργείο Άμυνας», ανέφερε.

«Μαζί με τους εκπροσώπους της κοινωνίας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να υπηρετήσουν, στρατηγικούς παραγωγικούς, τεχνολογικούς και πολιτισμικούς στόχους», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News