Ελλάδα

Γιατί δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο αντικαπνιστικός νόμος;

Στην αποτυχία να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, τονίζοντας ότι το πρόβλημα στην εφαρμογή του είναι οι ίδιοι οι Έλληνες.

Παραθέτοντας μάλιστα μία σειρά από παραδείγματα και μαρτυρίες, το ρεπορτάζ αποδεικνύει τα παρακάνω:

Την αρχή κάνει η Κατερίνα Δερβενιώτη, η οποία το 2013 άνοιξε μπαρ στην κεντρική Αθήνα σίγουρη για ένα πράγμα: ότι δεν θα κάπνιζε κανείς. Στην ίδια ποτέ δεν άρεσε το τσιγάρο και άλλωστε το 2009 η κυβέρνηση είχε περάσει και νόμο που απαγόρευε το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη ποτέ και όπως η ίδια εξηγεί, λίγες μόλις ώρες αφού άνοιξε το μαγαζί της κατάλαβε ότι «οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι κανόνες υπάρχουν για να τους σπάμε». Σήμερα και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε, οι πελάτες στο μπαρ της καπνίζουν όσο θέλουν, λέει η ίδια στη WSJ, ξεκινώντας από νωρίς το πρωί με τον καφέ και τελειώνοντας αργά τη νύχτα με ένα κοκτέιλ.

Συνεχίζοντας, το ρεπορτάζ εξηγεί ότι ακόμη και μεγάλοι αθλητές γιορτάζουν τα πρωταθλήματα ανάβοντας τσιγάρο και φέρνει ως παράδειγμα τον Γιάννη Μπουρούση του Παναθηναϊκού ο οποίος κάπνιζε πούρο σε μπουζούκια μετά από μία μεγάλη νίκη. Αναφορά γίνεται στους οδηγούς ταξί, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, κρατούν το τσιγάρο έξω από ανοιχτό παράθυρο μόνο όταν έχουν επιβάτες.

Σε άλλη μαρτυρία διαπιστώνεται ότι ο αντικαπνιστικός νόμος δεν ισχύει ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα, ο Amin Mohamed εξηγεί ότι σε επίσκεψή του σε γραφεία του δήμου του προκειμένου να τακτοποιήσει ορισμένα γραφειοκρατικά ζητήματα για την επιχείρησή του, υπάλληλος που κάπνιζε αρκέστηκε απλά να ανοίξει ένα παράθυρο όταν εκείνος παραπονέθηκε για τον «πυκνό» καπνό. «Τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ», τονίζει ο κ. Mohamed.

Τα παραδείγματα όμως δεν τελειώνουν εδώ και είναι ουκ ολίγα, όπως μεταφέρει το iefimerida.gr

Ο αντικαπνιστικός νόμος, όμως, φαίνεται να μην ισχύει ούτε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το άρθρο, πέρυσι το Κοινοβούλιο της Ελλάδας συμπλήρωσε τους κανονισμούς για το κάπνισμα ψηφίζοντας την απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε δημόσιους χώρους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όμως, ορισμένοι βουλευτές σημείωσαν την ειρωνεία της ψήφου ενός νέου νόμου από μια αίθουσα που αγνοεί την αρχική. «Αίθουσα συσκέψεων, γραφεία κομμάτων, γραμματείες, διάδρομοι, τουαλέτες - τα τσιγάρα είναι παντού», είχε δηλώσει τότε η κεντροδεξιά βουλευτής Νίκη Κεραμέως. «Αν δεν θέσουμε ως παράδειγμα την τήρηση των νόμων, πώς περιμένουμε οι πολίτες να το κάνουν;», διερωτήθηκε.

«Οι Έλληνες βλέπουν το κράτος ως διεφθαρμένο και αναξιόπιστο», σημειώνει το άρθρο, εξηγώντας ότι αυτό αποδεικνύεται από την ευρεία άρνηση να πληρώσουν τους φόρους. «Επίσης δεν τους αρέσουν οι κανόνες καθημερινής συμπεριφοράς: τα αυτοκίνητα δεν σταματούν στις διαβάσεις πεζών, οι μοτοσικλέτες δεν ενοχλούνται με τις λωρίδες, τα σκουπίδια εκτοξεύονται από κινούμενα οχήματα. Η διπλοστάθμευση είναι διαδεδομένη -παραδόξως, ένας από τους κανόνες στον οποίο υπακούν οι Έλληνες είναι το "καφάσι στον δρόμο", σημάδι ότι ένας γείτονας φυλάει χώρο πάρκινγκ, και το καφάσι παραμένει ανέγγιχτο», περιγράφει το άρθρο.

«Αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί - κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα», λέει στη WSJ ο Μένιος Στεργίου, ιδιοκτήτης ενός ολοήμερου καφέ-μπαρ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, εξηγώντας ότι πρέπει να σεβόμαστε το κράτος, «αλλά αυτή είναι η χειρότερη δυνατή περίοδος για τους Έλληνες να το πράξουν».

Όσον αφορά στα πρόστιμα, τα οποία για τις επιχειρήσεις έφταναν τα 10.000 ευρώ, το δημοσίευμα εξηγεί ότι δεν έδρασαν αποτρεπτικά για τους επιχειρηματίες και ότι είναι δύσκολή η συλλογή τους.

Στην αρχή της οικονομικής ύφεσης, όταν η απαγόρευση πέρασε για πρώτη φορά και οι επιθεωρήσεις ήταν πιο συχνές, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έγιναν δημιουργικοί. Τα τασάκια εξαφανίστηκαν από τα τραπέζια. Αντίθετα, τοποθετήθηκαν μικρά κύπελλα ή βάζα δίπλα σε σήματα για μη καπνιστές. Εάν οι επιθεωρητές παρατηρούσαν ότι οι πελάτες έσβηναν τσιγάρα σε αυτά, τα άτομα αυτά απλώς παραβίαζαν τους κανόνες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα, επικαλούμενο έρευνα της Ε.Ε. από το 2016 σύμφωνα με την οποία περίπου το 37% των Ελλήνων καπνίζει, αναφέρει ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος είναι 26%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια