default-image

Αγωνία για τις εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ.

Ελλάδα
Αγωνία για τις εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα σύννεφα έπεσαν πολλοί γονείς όταν ενημερώθηκαν ότι όχι μόνο θα εφαρμοστεί νέο σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών εγγραφών ειδικά και μόνο στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της Κρήτης και όλης της χώρας, αλλά ότι αυτό θα γίνεται μόνο με τους κωδικούς του ΤΑΧΙSnet.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών υπέβαλαν έντυπη αίτηση εγγραφής ή ανανέωσης εγγραφής των παιδιών τους στα ΕΠΑ.Λ. Από τώρα και στο εξής, όμως, με την εφαρμογή του νέου νόμου, αρκετοί γονείς θα πρέπει, για μια απλή εγγραφή των παιδιών τους στο σχολείο, να απευθύνονται στο λογιστή τους, καθώς όχι μόνο μπορεί να μη γνωρίζουν τους κωδικούς ΤΑΧΙSnet, αλλά πολλοί από αυτούς δε χειρίζονται καν υπολογιστή, ο οποίος θα είναι πλέον απαραίτητο εργαλείο για την εγγραφή.

Λόγω της ταλαιπωρίας που θα υποστούν, οι γονείς ζητούν την άμεση παρέμβαση υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, ώστε το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω την απόφαση αυτή και να μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους στο ΕΠΑ.Λ. της επιλογής τους με έντυπη αίτηση.

Η εγκύκλιος

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε μόνο στα ΕΠΑ.Λ., για την εγγραφή των μαθητών απαιτείται δήλωση προτίμησης ηλεκτρονικά! Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «για το σχολικό έτος 2017-2018 η δήλωση προτίμησης για εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από τις 19/6/2017 έως τις 23/6/2017 και η εγγραφή των μαθητών θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2017».

Ωστόσο, όπως εκτιμά η πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, αλλά και η Γραμματεία ΠΑΜΕ Ηρακλείου, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρώτα θα γίνεται καταγραφή πανελλαδικά των αιτήσεων και της επιλογής τομέων και ειδικοτήτων και μετά, αφού δοθεί έγκριση από το υπουργείο για τη λειτουργία τομέων και ειδικοτήτων, η εγγραφή, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «όλα αυτά, μετά την τεράστια κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων που έχει προηγηθεί, την καθιέρωση ανελαστικού κατώτερου αριθμού μαθητών, την εφαρμογή ενός συστήματος περικοπής τμημάτων μέσω μιας ιδιότυπης απόφασης "χαρακτηρισμού φοίτησης" στο τέλος του Α' τετραμήνου, και την επανεξέταση κάθε χρόνο των τομέων και ειδικοτήτων για κάθε ΕΠΑ.Λ.

Πραγματικός σκοπός ο περαιτέρω περιορισμός (από τη νέα σχολική χρονιά) τμημάτων και ειδικοτήτων σε όσο το δυνατόν λιγότερα ΕΠΑ.Λ.

Ο καθορισμός τμημάτων θα γίνει με βάση τις εγγραφές, που θα ολοκληρωθούν στις 23 Ιουνίου (!). Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι φανερό για το πού οδηγεί η κυβέρνηση τα πράγματα. Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος όγκος των εγγραφών στα ΕΠΑ.Λ. πραγματοποιείται μέσα στο Σεπτέμβρη.

Στις 30 Ιούνη τα τμήματα στα ΕΠΑ.Λ. είναι κυριολεκτικά ελάχιστα. Για τις αιτήσεις εγγραφών που θα γίνουν το Σεπτέμβριο, αν επιτραπούν, θα είναι με βασικό κριτήριο να μην τροποποιούν τον αριθμό των τμημάτων που έχουν εγκριθεί τον Ιούνιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι μαθητές θα μετακινούνται με κριτήριο το... πως δε θα ιδρυθούν νέα τμήματα-ειδικότητες.

Θυμίζουμε ότι είχε μεθοδευτεί να μετακινηθούν μαθητές σε άλλα σχολεία ή ακόμη και να αλλάξουν ειδικότητα. Άλλωστε, έχει εκφραστεί η βούληση της Διοίκησης να μη δημιουργηθούν ειδικότητες, αν δεν υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός που θέτει το υπουργείο, αλλά να μετακινηθούν μαθητές σε άλλα σχολεία, αν επιμένουν να ακολουθήσουν τομέα ή ειδικότητα που δημιουργεί "ολιγομελές" τμήμα.

Αν δε λειτουργήσει ο τομέας ή η ειδικότητα που επιθυμεί ο μαθητής και δεν μπορεί να πάει αλλού, με το "έτσι θέλω", πρέπει να αλλάξει προτίμηση, γεγονός που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μη συνεχίσει καν στο ΕΠΑ.Λ».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News