Ελλάδα

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η «μαφία των ενδοσκοπίων»

Στην εξάρθρωση της «μαφίας των ενδοσκοπίων», που τον τελευταίο καιρό είχε προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε νοσοκομεία, ασθενείς και αστυνομία, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τέσσερις Κολομβιανοί, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί οι τρεις, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, ευθύνονται για τις κλοπές ενδοσκοπίων από τα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», Λάρισας, Λαμίας και Βόλου.

Στην εξάρθρωση της «μαφίας των ενδοσκοπίων», που τον τελευταίο καιρό είχε προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε νοσοκομεία, ασθενείς και αστυνομία, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τέσσερις Κολομβιανοί, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί οι τρεις, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, ευθύνονται για τις κλοπές ενδοσκοπίων από τα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», Λάρισας, Λαμίας και Βόλου.

Οι 4, είχαν εισέλθει τον Μάιο στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας με πλαστά πορτογαλικά ταξιδιωτικά έγγραφα και νοίκιασαν μέσω ιστοσελίδας διαμέρισμα στην Αθήνα. Επί ημέρες παρακολουθούσαν νοσοκομεία και γαστρεντερολογικές κλινικές, ανάμεσά τους και το Λαϊκό Νοσοκομείο και την Ευρωκλινική, όπου ωστόσο δε πραγματοποίησαν «επίθεση», για να εντοπίσουν τους στόχους τους και τον εξοπλισμό που αναζητούσαν.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα προσποιούνταν τους ασθενείς έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς να «τσεκάρουν» το στόχο τους.

Οι κλοπές και τα πακέτα

Στις 15 Μαΐου έκλεψαν εξοπλισμό αξίας 500.000 ευρώ από τον «Αγιο Σάββα». Στις 20 Μαΐου ταξίδεψαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο σε Λαμία και Λάρισα, διαπράττοντας νέες κλοπές, και την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στον Βόλο.

Από τη Λάρισα αφαίρεσαν τέσσερα συνολικά γαστροσκόπια και κολονοσκόπια εκ των οποίων το ένα μη λειτουργικό αξίας περίπου 15.000 ευρώ, ενώ από το νοσοκομείο της Λαμίας έκλεψαν ιατρικό εξοπλισμό αξίας 100.000 ευρώ, όπως ένα γαστροσκόπιο, δύο κολονοσκόπια και ένα βρογχοσκόπιο.

Από το Νοσοκομείο του Βόλου και την πτέρυγα του Γαστρεντερολογικού, αφαίρεσαν εξοπλισμό αξίας 30.000 ευρώ.

Στις 25 Μαΐου με πλαστά έγγραφα αναχώρησαν αεροπορικώς μέσω Ισπανίας για χώρα της Λατινικής Αμερικής. Στο μεταξύ, είχαν στείλει δύο δέματα στην Κολομβία μέσω εταιρείας διεθνών μεταφορών.

 Ένα από τα πακέτα εντοπίστηκε στην Μπογκοτά σε συνεργασία με τις κολομβιανές αστυνομικές αρχές και κατασχέθηκε. Περιείχε δύο ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο που είχαν κλαπεί από τον «Αγιο Σάββα» και δύο ενδοσκόπια του νοσοκομείου της Λάρισας, τα οποία πρόκειται να επαναπατριστούν.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, οι δράστες ανήκουν σε μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες, τα μέλη των οποίων «κατ' εντολήν των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται ως τουρίστες ευρωπαϊκές χώρες και διαπράττουν τις κλοπές». Κατά μία εκδοχή, η οποία εξετάζεται από τις Αρχές, τα καρτέλ χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα μηχανήματα για τον έλεγχο της κατάποσης ναρκωτικών από διακινητές.

Παρόμοιες υποθέσεις

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, για να βρει τα ίχνη των δραστών η ΕΛ.ΑΣ., συνεργάστηκε με αστυνομικές αρχές άλλων κρατών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιες υποθέσεις.

 Την τελευταία τετραετία αντίστοιχες κλοπές είχαν σημειωθεί σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία και Κροατία. Οι περισσότερες από αυτές παρέμεναν ανεξιχνίαστες. Σε κάποιες χώρες, όμως, υπήρξαν ενδείξεις και στοιχεία που αποδείχθηκαν χρήσιμα. Πέρα από την υπόθεση της Ισπανίας, στις 25 Μαΐου η «Κ» είχε γράψει ότι Γάλλοι αστυνομικοί φέρονταν να διαθέτουν πληροφορίες για ανάμειξη Κολομβιανών στις κλοπές.

Βάσει αυτών των δεδομένων, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώθηκαν σε αφίξεις και αναχωρήσεις πολιτών από και προς χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην αποστολή δεμάτων σε αντίστοιχους προορισμούς. Παρόμοιους ελέγχους είχαν κάνει και οι ισπανικές αρχές το 2013, όπως περιγράφεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais.

Μάλιστα, ο τρόπος δράσης των τεσσάρων συλληφθέντων στην Ισπανία είχε πολλές ομοιότητες με αυτόν που ακολούθησαν οι ληστές στην Ελλάδα. Κατόπτευαν τους στόχους τους και γνώριζαν με ακρίβεια πού έπρεπε να χτυπήσουν. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, σκόπευαν να πουλήσουν τα μηχανήματα στη «μαύρη αγορά» της Κολομβίας, καθώς λόγω σειριακών αριθμών δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ευρωπαϊκό κράτος.

Την εκδοχή της μεταπώλησης των μηχανημάτων στη «μαύρη αγορά» της Λατινικής Αμερικής υποστηρίζει και ο Ρίτσαρντ Εμπλιν, εκδότης αγγλόφωνης εφημερίδας στην Μπογκοτά. Σε email του στην «Καθημερινή» γράφει ότι «υπάρχει ζήτηση για κλεμμένο ιατρικό εξοπλισμό» και προσθέτει ότι πρόσφατα καταγράφηκαν αντίστοιχες κλοπές στην πόλη Μεντεγίν.

Σχόλια