default-image

Η ζωή των παιδών Ρομά βραβεύτηκε σε διαγωνισμό -video

Κρήτη
Η ζωή των παιδών Ρομά βραβεύτηκε σε διαγωνισμό -video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η  βράβευση της ταινίας μικρού μήκους "Το σχολείο για μας είαι η χαρα΄" του Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού, στην οποία απονεμήθηκε το Α' Βραβείο Ντοκιμαντέρ στον  1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργάνωσε η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Β' Αθήνας  έγινε το Σάββατο 3 Ιουνίου 2017, στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Στη βράβευση παραβρέθηκαν και παρέλαβαν το βραβείο, 9  μαθητές που συμμετείχαν στην ταινία, ο Γιώργος Σεραφειμόπουλος, ο Ραφαήλ Σεραφειμόπουλος,  ο Βαγγέλης Σεραφειμόπουλος, η Άννα Σεραφειμοπούλου, η Μαρίνα Καλύβα, ο Δημήτρης Σεραφειμόπουλος, η Ραφαέλα Σεραφειμοπούλου, ο Γιώργος Βασιλείου και ο Νίκος Δημόπουλος, και οι εκπαιδευτικοί που αποτέλεσαν τη δημιουργική ομάδα, ο Σφυράκης Μιχάλης, η Φασουλάκη Χρυσούλα, η Χριστινίδη Μαριάννα και η Παναρέτου Δέσποινα.

Η ταινία γυρίστηκε τον Φεβρουάριο - Μάρτιο 2017 και καταγράφει σκηνές από τη ζωή των παιδιών Ρομά που μένουν στον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού και φοιτούν στο σχολείο μας. Η καθημερινότητα ανάμεσα σε δύο κόσμους, η θέληση, η δύναμη ψυχής, η σύγκρουση με τα ήθη και τα έθιμα, η δυσκολία της αλλαγής και η αντιμετώπιση της πραγματικότητας αποτυπώνονται προκλητικά στα πρόσωπα και στο λόγο τους.

Το έναυσμα για τη δημιουργία της ταινίας δόθηκε κατά την παρακολούθηση σεμιναρίου για τη δημιουργία Μαθητικών Ταινιών τον Νοέμβριο του 2016 που οργάνωσε η κα Αγγελική Ζαχαράτου, Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου. Τη διδασκαλία των μαθητών και των εκπαιδευτικών στη γλώσσα και στις πρακτικές του κινηματογράφου ανέλαβε ο κος Κυριάκος Χαριτάκης, Κινηματογραφιστής,  εισηγητής του σεμιναρίου, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.

Η διεύθυνση του Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού και όλοι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαμε στη δημιουργία της ταινίας ευχόμαστε στους μαθητές μας να συνεχίσουν το δρόμο που τους ανοίγει το σχολείο, να διεκδικήσουν τη ζωή και να είναι σίγουροι ότι θα πετύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους.

Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες των μαθητών μας και τους κατοίκους του καταυλισμού των Ρομά, που άνοιξαν τα σπίτια τους και τις αγκαλιές τους σε όλους μας, που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, που μας άφησαν να τους γνωρίσουμε. Ευχαριστούμε τα ίδια τα παιδιά που μας θύμισαν ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, μας μετέδωσαν την ενέργεια και τη ζωντάνια τους, τον αυθορμητισμό και  το άπλετο χαμόγελό τους.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Αλικαρνασσού «Η ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ», την εταιρία ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. - Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, και την εταιρία KRETA CAN - ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΥΡΓΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., για την οικονομική υποστήριξη που επέτρεψε στους μαθητές Ρομά να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να παραβρεθούν στην τελετή βράβευσής τους. Με την δική τους συμβολή ανοίγονται δρόμοι και προοπτικές σε μια κοινωνική ομάδα που δεν έχει ενδεχομένως τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στη συμμετοχή της στα κοινωνικά δρώμενα.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αφιερώνουμε αυτό το βραβείο στις συμμαθήτριες και μαθήτριές μας αντίστοιχα, Δρίμη Μαρία και Δρίμη Παρασκευή που ενώ συμμετείχαν στη δημιουργία της ταινίας δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στην τελετή απονομής των βραβείων, επειδή διέκοψαν πρόωρα τη φοίτησή τους. Τους ευχόμαστε να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους.

Τα ανοίγματα πολιτισμού που γίνονται στα σχολεία, είτε με τη μορφή επιμορφωτικών σεμιναρίων προς τους εκπαιδευτικούς, είτε με τη μορφή φεστιβάλ και διαγωνισμών, είτε τέλος με τη μορφή συνεργασιών με εκπροσώπους και επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού, δρουν καταλυτικά στην ενδυνάμωση του ρόλου του σχολείου, στην προσέγγιση των μαθητών και στη δημιουργία νέων δρόμων στους ίδιους και στους δασκάλους τους. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Σύνδεσμος Παρακολούθησης Ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=i-LrGG2inWc

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News