default-image

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

Ελλάδα
Νέος γύρος διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Νέα Υόρκη, όπου αύριο βράδυ ( 02.00 ώρα Ελλάδος την Δευτέρα ) θα έχουν δείπνο εργασίας με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνι Γκουτέρες, αναχώρησαν σήμερα νωρίς το απόγευμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Αναστασιάδης αναχώρησε από τον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας και ο Μουσταφά Ακιντζί από το αεροδρόμιο Ερτζιάν στα κατεχόμενα.

Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής , Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στο μεταξύ την προσεχή Πέμπτη ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνέδριο Εβραίων και ομογενών επιχειρηματιών, αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το ΡΙΚ, δεν αποκλείεται μέχρι την Πέμπτη να διευθετηθεί συνάντηση και με τον πρόεδρο Τραμπ, ή ο Αμερικανός πρόεδρος να παρευρεθεί για λίγα λεπτά στη συνάντηση Αναστασιάδη - Πενς.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε ετοιμότητα να συζητήσει όλα τα θέματα που συνδέονται μεταξύ τους και να υπάρξει κατάληξη. Σε δηλώσεις, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «στόχος του είναι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος για τη Γενεύη». Εξέφρασε παράλληλα την ευχή η ελληνοκυπριακή πλευρά «να μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, έχοντας την ίδια προσέγγιση».

Είπε ότι οι εκλογικές επιδιώξεις, δεν πρέπει να μπαίνουν πάνω από τον στόχο της λύσης. Επίσης , υποστήριξε ότι «η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας της παρέκκλισης από όσα συμφωνήθηκαν από όλες τις πλευρές».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύγκλησης νέας διάσκεψης για την Κύπρο, είπε ότι «δεν είναι φυσιολογικό να απαιτείται κατάληξη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προτού συζητηθεί το εδαφικό και τα άλλα τέσσερα κεφάλαια».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί «εκκρεμούν περίπου δέκα θέματα», τα οποία, όπως είπε, πρέπει να συζητηθούν μαζί στο τέλος.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ευχή η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα να είναι έτοιμες, όπως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, για να αναγγείλουν στη Νέα Υόρκη τη σύγκληση νέας διάσκεψης στη Γενεύη.

Τον Μουσταφά Ακιντζί συνοδεύει ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Οζντίλ Ναμί.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News