Ελλάδα

Ενισχυμένες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, τις νέες αρμοδιότητες και τους πόρους που αυτό μεταβιβάζει από την κεντρική Διοίκηση στις αιρετές περιφερειακές αρχές, παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό, τους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, Ανατολικής Μακεδονίας, Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το νομοσχέδιο για την οργανωμένη δόμηση, την πολεοδομική αδειοδότηση, τα αυθαίρετα, καθώς και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τους μελλοντικούς ελέγχους, «είναι έτοιμο και πρόκειται να προωθηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή».

«Πρόθεσή μας είναι όσο το δυνατόν να υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση στον πρώτο και δεύτερο βαθμό», δήλωσε ο υπουργός.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι «θα συνεχίσουμε σε καλό πνεύμα, για να φθάσουμε σε μία σωστή απόφαση από κοινού με τις περιφέρειες και την τοπική αυτοδιοίκηση».

Όσον αφορά το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το προϋπάρχον νομοσχέδιο, άρα, όπως είπε: «Αυτά που υπήρχαν ως δεδομένα, με μικρές αλλαγές, στο ίδιο πλαίσιο θα καταλήξουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αίρουμε οποιαδήποτε ανισότητα, η οποία δημιουργούσε προβλήματα στο παρελθόν, και την οποία επωμίζονται συνάνθρωποί μας».

Όπως έκανε γνωστό, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός περιφερειακού παρατηρητηρίου δόμησης, το οποίο πρόκειται να στελεχωθεί και «να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της απρόσωπης δημόσιας διοίκησης που είναι και το ζητούμενο για ένα σύγχρονο κράτος» προκειμένου, όπως είπε, να «εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες γρήγορα και σωστά».

«Μία ακόμα αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους μεταφέρεται στις περιφέρειες, ύστερα από την καταρχήν αδυναμία για τη λειτουργία και την ευθύνη της διαχείρισης της αρμοδιότητας από το κεντρικό κράτος» ανέφερε ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας. «Θέλουμε την χωροταξία, αλλά θέλουμε προσωπικό και πόρους» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλο πολιτικό λάθος, αυτή η μεταρρύθμιση να μη συνοδευτεί με την αντίστοιχη στήριξη», «μεταθέτοντας μόνο το βάρος των αδυναμιών του κεντρικού κράτους».

«Η πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξαιρετικά σωστό ρόλο» τόνισε ο κ. Τατούλης, προσθέτοντας ότι «μόλις λυθούν και τα σημαντικά προβλήματα, προκειμένου να λειτουργήσει και η νέα αυτή διεύθυνση στις περιφέρειες, θα δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα».

Σημειώνεται τέλος, ότι ο διάλογος εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, με προτάσεις και παρατηρήσεις, εκ μέρους των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες, το υπουργείο θα αξιοποιήσει στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια