default-image

Χρονιά γεμάτη διακρίσεις για το "Παγκρήτιον"

Κρήτη
Χρονιά γεμάτη διακρίσεις για το "Παγκρήτιον"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, το Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον" τίμησε τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-17, η σχολική καθημερινότητα των μαθητών του σχολείου εμπλουτίστηκε με πολλές δράσεις και συμμετοχές σε παγκρήτιους και πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, με την καθοδήγηση και προτροπή του καθηγητή τους Γιώργου Φεργαδάκη, πήραν μέρος στο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας "Θαλής" και διακρίθηκαν οι μαθητές Νίκος Σμυρνάκης από τη Β' Γυμνασίου, Μανόλης Σμυρνάκης από την Α' Λυκείου και Ανδρέας Στρατάκης από τη Β' Λυκείου.

Το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Εφηβικής Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου απέσπασαν μαθητές της Β' Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου "To Παγκρήτιον", καθώς κλήθηκαν να αποδείξουν τις επιχειρηματικές τους ικανότητες.

Οι μαθητές της νικήτριας ομάδας, Βασίλης-Σταύρος Θεριάκης Βρέντζος, Γιάννης Μανουσέλης, Σοφία Μήτσια και Ανδρέας Στρατάκης, πρότειναν την κατασκευή αφυγραντήρα που μετατρέπει την υγρασία σε πόσιμο νερό με τη χρήση πέντε φίλτρων και τριών λαμπτήρων υπεριώδους ακτινοβολίας.

Οι μαθητές ανέπτυξαν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στηριζόμενοι στο Business Model Canvas, όπως τους υπέδειξαν οι καθηγητές του ALBA (Graduate Business School at the American College of Greece) Αλέξης Κομσέλης και Σοφία Φουκαράκη, καθώς και η καθηγήτριά τους Ειρήνη Στρατάκη, και προσδιόρισαν τους συνεργάτες, τις ομάδες πελατών και τις πηγές εσόδων.

To έπαθλο που τους απένειμε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, εκτός από την ηθική ικανοποίηση, τους έδωσε και το δικαίωμα συμμετοχής σε σεμινάριο ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι εξαιρετικές τους ικανότητες, η εργατικότητα και η πρωτοτυπία της σκέψης χάρισαν διακρίσεις και πρώτα βραβεία και στους φυσικούς επιστήμονες του Εκπαιδευτηρίου.

Το Σάββατο 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Κατασκευών Φυσικής, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τα ΕΚΦΕ της Κρήτης και απευθυνόταν σε μαθητές/τριες των Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. Μαζί με την επιστημονική επιτροπή κρίσης, που αποτελείτο από τους κ.κ. Βασίλη Γαργανουράκη, υπεύθυνο 2ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου, Χαράλαμπο Μπαχαρίδη, υπεύθυνο εργαστηρίων Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης και δρ. Μιχάλη Καραδημητρίου, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιεργαστούν τις κατασκευές και να πληροφορηθούν από τους ίδιους τους μαθητές-κατασκευαστές για τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας, τις εφαρμογές και τη χρησιμότητα των συσκευών τους και να συνειδητοποιήσουν πως πολλές από τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας οφείλουν την ύπαρξή τους στους νόμους και τις αρχές της Φυσικής, αλλά και σε εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη αυτή.

Από το Γυμνάσιο του Εκπαιδευτηρίου "Το Παγκρήτιον" υπήρχαν δύο συμμετοχές: α) γεννήτρια-δίσκος Faraday, από τις μαθήτριες Νεφέλη Βελόγλου και Ειρήνη Χόνδρου της Γ' τάξης και β) συσκευή επίδειξης της δύναμης Laplace, από τις μαθήτριες Τζωρτζίνα Δρακουλάκη και Ζένια Λαμπρογιαννάκη της Γ' τάξης, ενώ από το Λύκειο οι συμμετοχές ήταν: α) υδροηλεκτρική γεννήτρια, από το μαθητή Αντώνη Καπαρουνάκη της Α' τάξης και β) μετρητής αντίδρασης, από τις μαθήτριες Γαρυφαλλιά Καραπιδάκη, Χριστίνα Κληρονόμου και Μαριλίζα Κούρου της Α' τάξης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με επιβλέποντα τον καθηγητή Φυσικής του Εκπαιδευτηρίου Μανόλη Ανδρουλιδάκη, ολοκλήρωσαν τις κατασκευές τους και συνέταξαν εκθέσεις για τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας των διατάξεών τους, τις οποίες υπέβαλαν στην κριτική επιτροπή.

Μετά τη λήξη των παρουσιάσεων, η επιστημονική επιτροπή συνεδρίασε και με κριτήρια (α) την πρωτοτυπία των κατασκευών, (β) τη δυσκολία κατασκευής, (γ) την αξιοποίηση εννοιών της Φυσικής και (δ) την πληρότητα της γραπτής και προφορικής παρουσίασης προς την επιτροπή βράβευσε τις τρεις καλύτερες κατασκευές κάθε κατηγορίας.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ  

Εντυπωσίασαν και στο Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής

Οι κατασκευές των μαθητών του Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον" έτυχαν των εξής διακρίσεων στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής: α) Για τα Γυμνάσια: 1ο βραβείο στις μαθήτριες Νεφέλη Βελόγλου και Ειρήνη Χόνδρου για την κατασκευή "Γεννήτρια-δίσκος Faraday". β) Για τα Λύκεια: 1ο βραβείο στο μαθητή Αντώνη Καπαρουνάκη για την κατασκευή "Υδροηλεκτρική γεννήτρια".

Πέρα των διακρίσεων, η επιτροπή τίμησε με έπαινο συμμετοχής όλους τους διαγωνιζόμενους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News