default-image

Δύο λογαριασμοί και ένα ασφαλιστήριο στο μικροσκόπιο

Ελλάδα
Δύο λογαριασμοί και ένα ασφαλιστήριο στο μικροσκόπιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δίνη δικαστικών εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, μετά την κλιμάκωση των ερευνών από την ελληνική και την ελβετική Δικαιοσύνη, με την παροχή νέων δεδομένων για την ύπαρξη δύο λογαριασμών και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην Ελβετία.

Οι ελβετικές αρχές, που ενημέρωσαν επισήμως για την ύπαρξη των νέων στοιχείων στις 13 Μαρτίου την Εισαγγελία Διαφθοράς, έδωσαν το έναυσμα για συντονισμένες έρευνες, που ήδη βρίσκονται από το 2013 σε εξέλιξη. Τα νέα στοιχεία από τις ελβετικές αρχές, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η «Κ» αφορούν:

α) Έναν λογαριασμό στο όνομα της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, «με δικαίωμα εκπροσώπησης και οικονομικό δικαιούχο τον Ιωάννη Παπαντωνίου», όπως αναφέρεται στην έγγραφη ενημέρωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας.

β) Έναν ακόμη λογαριασμό, «με δικαιούχο την Barbizan Foundation και οικονομικά δικαιούχο τη Σταυρούλα Κουράκου.

γ) Και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, επ' ονόματι Credit Suisse Life (Bermuda) Ltd., με συμβαλλομένη τη Σταυρούλα Κουράκου και δικαιούχους τα παιδιά της και τον Ιωάννη Παπαντωνίου.

Τα νέα στοιχεία που απέστειλαν οι ελβετικές αρχές στην ελληνική Δικαιοσύνη προέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από δικές τους, αυτοτελείς έρευνες, που αφορούν, πέραν του κ.Παπαντωνίου, και άλλο πρόσωπο και προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την άμεση αποστολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου οι επίμαχοι λογαριασμοί να ανοίξουν και να καταδειχθεί αν περιέχουν η όχι «μαύρο» χρήμα.

Αίτημα από τον Μάρτιο

Το αίτημα ήδη έχει αποσταλεί από τον περασμένο Μάρτιο και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ως τώρα η Εισαγγελία Διαφθοράς στις πολυετείς έρευνες που διενεργεί για εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν επί των ημερών Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και επιπλέον από τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί για τους λογαριασμούς της κ. Σταυρούλας Κουράκου σε ελβετική τράπεζα που εντοπίστηκαν στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.

Εκείνο, όμως, που αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον στην έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τον Γιάννο Παπαντωνίου είναι το γεγονός ότι οι έρευνες κινούνται ταυτόχρονα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, με μοναδικό στόχο την ανεύρεση χρημάτων για τη στοιχειοθέτηση αδικημάτων δωροδοκίας και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, μιας και η κατηγορία της απιστίας εις βάρος του πρώην υπουργού έχει ήδη παραγραφεί, κάτι που βεβαιώθηκε και στη νεοσύστατη Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ποιες όμως είναι οι τρεις κατευθύνσεις; Η πρώτη που παραμένει ανοικτή αφορά τους λογαριασμούς της συζύγου Παπαντωνίου, εννέα τον αριθμό, στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη. Σε αυτούς τους λογαριασμούς, για τους οποίους ακόμη δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις, κατατέθηκαν το 2000 διαδοχικά τα εξής ποσά: 585.000 ευρώ στις 4 Αυγούστου του 2000, 226.000 ευρώ στις 11 Αυγούστου και αμέσως μετά άλλες 500.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, «καταγράφονται επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2005 ως και τον Φεβρουάριο του 2007, με συνολική αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων να κυμαίνεται από 1.817.389 δολάρια ως 2.121.412».

Η δεύτερη πτυχή της έρευνας αφορά τα ακίνητα που απέκτησαν ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του στις αρχές του 2000 και την αναζήτηση πτυχών που σχετίζονται με το «πόθεν έσχες» των χρημάτων της αγοράς και της ανέγερσής τους.

Η τρίτη πτυχή των ερευνών, η οποία προς το παρόν δεν έχει αποδώσει, είναι εκείνη που αφορά την ανεύρεση διακίνησης «μαύρου» χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα, έξι τον αριθμό, που υπεγράφησαν επί των ημερών Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σημαντικότερα τις φρεγάτες, τα άρματα Leopard και στις συνακόλουθες συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News