default-image

2 κορυφαίοι επιστήμονες εξηγούν τον εγκέφαλο στο "Παγκρήτιο"

Κρήτη
2 κορυφαίοι επιστήμονες εξηγούν τον εγκέφαλο στο "Παγκρήτιο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ημερίδα για το Νευρικό Σύστημα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου η Ημέρα θετικών Επιστημών στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο, για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου.

Το θέμα της ημερίδας ήταν «Γιατί μελετάμε το νευρικό σύστημα;» και προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν δυο σπουδαίοι επιστήμονες: ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, πρόεδρος του ΙΤΕ και καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο κ. Παναγιώτης Μήτσιας, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης  και Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Η Ημέρα Θετικών Επιστημών είναι ένας σημαντικός θεσμός που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια το Εκπαιδευτήριο «TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ», με στόχο να φέρει τους μαθητές σε επαφή με σημαντικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι οποίοι, με το κύρος και την εγκυρότητα του λόγου τους, θα τους εμφυσήσουν την αγάπη για την επιστημονική αναζήτηση και την ανακάλυψη της γνώσης, θα τους μυήσουν σε ένα πιο προχωρημένο τρόπο σκέψης και θα τους δώσουν ερεθίσματα και βιώματα χρήσιμα για τις μελλοντικές τους επιλογές.

Στη φετινή ημερίδα, αφιερωμένη στη μελέτη του νευρικού συστήματος, πρώτος μίλησε ο κ. Παναγιώτης Μήτσιας, με θέμα «Προσεγγίζοντας το μυστήριο του εγκεφάλου». Παρουσίασε στους μαθητές τις βασικές δομές του εγκεφάλου και εξήγησε τον τρόπο που επιτελούνται οι λειτουργίες του, τονίζοντας παράλληλα την εκπληκτική πολυπλοκότητά του.

 Έδειξε πώς οι επιστήμονες μελετούν τον εγκέφαλο, ποια διαγνωστικά εργαλεία χρησιμοποιούν, τι αποτελέσματα παίρνουν και πώς τα αξιοποιούν. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κλινικά παραδείγματα από περιπτώσεις ασθενών, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο στα παιδιά, πόσο ευάλωτο είναι αυτό το σπουδαίο όργανο σε εξωτερικές βλαπτικές επιδράσεις, δείχνοντας με αφοπλιστικές εικόνες την έκταση που μπορεί να έχουν οι προκαλούμενες αλλοιώσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ανέπτυξε το θέμα «Εκεί που η φύση ξεπερνά τον εαυτό της: Τα γονίδια και το νευρικό μας σύστημα». Σκοπός του δεύτερου ομιλητή ήταν να παρουσιάσει πώς προσεγγίζονται ερευνητικά κάποια πολύ βασικά ερωτήματα πάνω στις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, του εντυπωσιακότερου οργάνου που έχει φτιαχτεί από τη φύση, που μπορεί να ξεπερνά τον εαυτό του.

Έδειξε πώς γίνεται η βασική έρευνα στο εργαστήριό του στο ΙΤΕ, πάνω στον νευρικό ιστό. Με ποιον τρόπο επιδιώκεται η απάντηση δύσκολων ερωτημάτων πάνω στις λειτουργίες του νευρικού συστήματος, κάνοντας πειράματα πάνω σε απλούς οργανισμούς - μοντέλα. Τι σημαίνει μνήμη και μάθηση, πώς η μνήμη εγγράφεται πάνω στα κύτταρα, τι είδους μοριακές αλλαγές προκαλεί μια τέτοια εγγραφή; Τι σημαίνει, τέλος,  συνείδηση και πόσο δύσκολο είναι να προσεγγιστούν και να ερμηνευτούν βιολογικά αυτές οι διαδικασίες. Τα θέματα που παρουσίασε ο ομιλητής μετέφεραν τους μαθητές στα όρια της ανθρώπινης γνώσης και της δυνατότητας κατανόησης και ερμηνείας της φύσης.

Και οι δύο προσκεκλημένοι ομιλητές καθήλωσαν και γοήτευσαν το ακροατήριό τους, όπως φάνηκε τόσο από το ενθουσιώδες χειροκρότημα που εισέπραξαν, όσο και από την ανταπόκριση των παιδιών, με τη διατύπωση αρκετών ερωτημάτων στη συζήτηση που ακολούθησε.

Η Ημέρα Θετικών Επιστημών έκλεισε, λοιπόν, με τους δύο ομιλητές να απαντούν σ' ένα πλήθος από ερωτήματα, αποδεικνύοντας ότι και οι πιο δύσκολες έννοιες μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τα παιδιά, αρκεί να υπάρχουν προικισμένοι και ταλαντούχοι δάσκαλοι που θα τις παρουσιάσουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News