default-image

Α. Τσίπρας: Θα βγουμε από τα προγράμματα επιτροπείας

Ελλάδα
Α. Τσίπρας: Θα βγουμε από τα προγράμματα επιτροπείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στόχος μας είναι να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, να τη βγάλουμε από τα προγράμματα επιτροπείας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα μετά την κατ' αρχήν συμφωνία στο Eurogroup, και την αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Βασικά σημεία της ομιλίας:

Δεν θέλουμε το σημείο εξόδου από την κρίση να σημάνει την αρχή μιας άλλης. Σε αυτό είμαστε κάθετοι. Επιλέξαμε να κρατήσουμε μία στάση που δεν θα επιτρέπει τη ναρκοθέτηση της εξόδου από την κρίση.

Το αποτέλεσμα στη Μάλτα δικαίωσε την επιμονή μας. Αυτά που αποφασίστηκαν καθιστούν πλέον ορατό τον ορίζοντα εξόδου από την οικονομική επιτροπεία.

Κατά συνέπεια καθίσταται ορατός και ο διαρκής στόχος μας, που αποτέλεσε και εντολή του ελληνικού λαού. Να δοθεί δηλαδή ένα σαφές τέλος στην περιπέτεια.

Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Έντονες διαφωνίες του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που δεν είχαν να κάνουν με την αξιολόγηση, αλλά με την πορεία της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος. Η διαπραγμάτευση δεν έχει να κάνει με όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 αλλά με μια συνολική λύση.

Οι διαφωνίες αυτές είτε γίνονταν εξωφρενικές απαιτήσεις, είτε καθυστερήσεις. Αυτή η προοπτική του τέλους είναι κάτι που κάποιους δυσαρεστεί ιδιαίτερα. Και έξω και μέσα.

Υπάρχει πολιτική συμφωνία. Αγωνιστήκαμε για να είναι κοινωνικά βιώσιμη η υλοποίηση της συμφωνίας. Υπάρχουν μέτρα που δεν θα παίρναμε ποτέ. Ωστόσο ο συμβιβασμός προβλέπει και αντίμετρα που θα δημιουργούν μηδενικό ισοζύγιο και θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα.

Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μας επιτρέψει να οργανώνουμε την επόμενη μέρα.Δεν αναλάβαμε την βαριά ευθύνη για να γίνουμε οι διαχειριστές της καταστροφής που προκάλεσαν επί δεκαετίες όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της και να τη βγάλουμε από την επιτροπεία.

Παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουν η χώρα και ο λαός μας. Μετά τη συμφωνία της Μάλτας καθίσται ορατό το τέλος της επιτροπείας και ο αμετάκλητος στόχος μας να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια.

Υπάρχει συμφωνία με προοπτική και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων.Αγωνιστήκαμε για να είναι η υλοποιηση της συμφωνίας κοινωνικά βιώσιμη. Υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι, ούτε θα επιλέγαμε να λάβουμε. Θα ληφθούν μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα.

Πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάεων, με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ απορρίφθηκαν οι σκληρές πιέσεις για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μπαινουμε στην προσπάθεια που να μη διαιωνίζει τη λιτότητα και να μην υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία της Οικονομίας. Είναι το λιγότερο άτοπο η απαίτηση για πλεονάσματα για μια δεκαετία.

Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία που δεν έχασαν το κουράγιο και την ψυχραιμία τους την ώρα που κάποοι άλλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση. Κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πετύχουμε.

Ήθελαν να διαιωνισθεί ο φαύλος κύκλος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πήγαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να πάρουν την ευλογία του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών.

Ισχυρίζονται ότι φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και εμείς που δεν το βλέπουμε μάλλον έχουμε αχρωματοψία, αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία της φανέλας, πότε είναι Ζίμενς πότε οι εμπλεκόμενοι στις λίστες, πότε η διαπλοκή.

Ο Α. Τσίπρας σύμφωνα και με το ethnos κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θα πάλευε με νύχια και με δόντια απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για τη θέσπιση της ανταπεργίας και δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που το επεδίωκαν. Το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ, είπε, είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε κάθε ρωγμή που μπορούσε να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις, αναζητώντας συμμαχίες και συγκλίσεις με χώρες του Νότου και κρίσιμων πόλων του Βορά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News