Ελλάδα

Ξανθός: Λίστες χειρουργείου και επικουρικό προσωπικό

Την ευκαιρία να κάνει μία σύντομη καταγραφή της κατάστασης στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα -με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας- είχε ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρ. Ξανθός.

Σε δήλωση του αναφέρει ότι έχοντας βιώσει με τραυματικό τρόπο, την προηγούμενη περίοδο, τις παρενέργειες της λιτότητας, «υλοποιούμε εδώ και δύο χρόνια ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για την Υγεία, το οποίο χαρακτηρίζεται από: Την καθολική κάλυψη του πληθυσμού στην Υγεία μέσω της περίθαλψης και των ανασφάλιστων που θεσμοθετήσαμε, τη "μεροληψία" υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, την "ηθικοποίηση" του ΕΣΥ, τον περιορισμό της "παθητικής ιδιωτικοποίησής" του και της δυσβάστακτης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, τη στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στη δημόσια υγεία και την έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών».

Ο υπουργός Υγείας τονίζει πως, παρά τις δυσκολίες και τα διαχρονικά προβλήματα, έχουμε ήδη δώσει επαρκή και αναγνωρίσιμα «δείγματα γραφής», όπως «η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, η αύξηση του ορίου δαπανών στις δημόσιες δομές και στον ΕΟΠΥΥ, η διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος ψυχικής υγείας, η προετοιμασία των νέων αποκεντρωμένων δομών ΠΦΥ (ΤΟΜΥ), η διαφανής λίστα χειρουργείου, τα γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων ασθενών, η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των πολιτών που είναι σε ακραία φτώχεια και η αποζημίωση επιπλέον διαγνωστικών και προληπτικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ».

Στο κρίσιμο πολιτικό ερώτημα αν στο σημερινό περιβάλλον λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας υπάρχουν περιθώρια αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους, το υπουργείο Υγείας απαντά «ναι», υπό την προϋπόθεση της ενίσχυσής τους με ανθρώπινους και υλικούς πόρους και της μεταρρύθμισής τους με στόχο την καθολικότητα, την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα.

«Υπό τον όρο, δηλαδή, της σταδιακής απεμπλοκής από τη λιτότητα και της σύγκλισης των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους», σημειώνει ο κ. Ξανθός, ο οποίος επισημαίνει ότι σήμερα συμπληρώνονται 69 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμούς Υγείας (ΠΟΥ), στις 7 Απριλίου 1948.

Αυτή η επέτειος αποτελεί μία αφορμή για να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωση μας στις αρχές του ΠΟΥ και για να επαναλάβουμε την πάγια θέση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης ότι η δημόσια υγεία είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας γιατί αφορά όλον τον πληθυσμό και επιδρά με ισότιμο τρόπο στους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, υπογραμμίζει ο υπουργός. «Η δημόσια υγεία είναι επένδυση στην καθολική προστασία των ανθρώπων από τις καθημερινές και συχνά παγκοσμιοποιημένες απειλές για την υγεία τους, είναι επένδυση στην υγειονομική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής, αλλά και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και του κοινωνικού κράτους», καταλήγει ο κ. Ξανθός.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια