Ελλάδα

Καταδικάζει την επίθεση στη Συρία ο Κουτσούμπας

Την επίθεση στην Συρία καταδίκασε απερίφραστα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι έως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη μια τέτοια ενέργεια.

Την επίθεση στην Συρία καταδίκασε απερίφραστα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι έως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη μια τέτοια ενέργεια, με δεδομένο ότι βρίσκεται εν εξελίξει ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην περιοχή, όπου συγκρούονται μεγάλα, ανταγωνιστικά συμφέροντα, ισχυρών ιμπεριαλιστικών αλλά και περιφερειακών δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΙ, ο κ. Κουτσούμπας είπε, ότι βεβαίως είναι καταδικαστέα η επίθεση με χημικά όπλα, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτή ήταν ένα πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Τραμπ, προκειμένου να εξαπολυθεί η επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης στην Συρία.

Επισήμανε ότι, όχι μόνο το ΚΚΕ, αλλά και όλοι οι σοβαροί αναλυτές και άλλες πολιτικές δυνάμεις, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς το ποιός εξαπέλυσε την επίθεση με χημικά, καθώς αυτή «λειτουργεί ως προβοκάτσια, σε μια κρίσιμη στιγμή όπου υπήρχε υποχώρηση του ISIS και δέχονταν πλήγματα οι τζιχαντιστές.

Άνοιξε δηλαδή τον δρόμο στις ΗΠΑ, για να μπουν ξανά πιο ενεργά σε αυτό το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι των επεμβάσεων, του πολέμου, με ανοιχτές πλέον -όπως είδαμε σήμερα- στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στη Συρία».

Στην παρατήρηση ότι η χθεσινή ενέργεια εκ μέρους των ΗΠΑ είναι στην αντίθετη κατεύθυνση με τις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ περί «απόσυρσης της Αμερικής από τον κόσμο», υπενθύμισε την επισήμανση του ΚΚΕ, ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν λειτουργεί με προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά έχει συνέχεια, με σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Υπενθύμισε επίσης, ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως κατ' επανάληψη έγινε στο παρελθόν, τόσο στο Ιράκ, όσο και στην Γιουγκοσλαβία.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, είπε ότι το ΚΚΕ ανέμενε πως αυτή θα κλείσει, προσθέτοντας ότι τα παζάρια αφορούν την προσπάθεια διαχείρισης των μέτρων -και στον λαό και εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ- εκ μέρους του κ. Τσίπρα, ενώ μια άλλη πλευρά της καθυστέρησης οφείλεται στις υπαρκτές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ ΔΝΤ-Κομισιόν και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

«Το ζήτημα είναι ότι θα γίνει η αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο και βεβαίως η νέα συμφωνία για τα νέα μέτρα δεν αφορούν πλέον το 3ο μνημόνιο, αφορούν το 4ο μνημόνιο, μια νέα συμφωνία, άσχετα πως θα ονομαστεί» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το 4ο μνημόνιο είναι απολύτως δεδομένο.

Ερωτηθείς για το πού οδηγούν αυτά τα μέτρα, είπε πως «οπωσδήποτε ενισχύουν την κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων και βεβαίως φτωχοποιούν και άλλο τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον χρόνο των εκλογών, υπογραμμίζοντας, στη συνέχεια, ότι «αυτό που λέει πρωτίστως το ΚΚΕ και αυτό που ζητάμε, είναι ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, να οργανώσουν τη δράση τους, στα πλαίσια του κινήματος, να οργανώσουν και να οικοδομήσουν τη συμμαχία τους, μέσα στο κίνημα, για να υπάρξει πραγματική, ριζική αλλαγή.

Αλλιώς, θα παίζει πάλι ο διπολισμός, ο δικομματισμός και βέβαια είναι "δώρο άδωρο" όσον αφορά τα πραγματικά εργατικά-λαϊκά συμφέροντα».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ ανταποκρίνεται στην προσπάθεια της ΝΔ για την ύπαρξη αντιπολιτευτικού μετώπου που να απομονώνει πολιτικά την κυβέρνηση, επισήμανε ότι «στην περιγραφή των προβλημάτων όλοι συμφωνούμε» και οι διαφωνίες συνίστανται στις αιτίες των προβλημάτων και στην εναλλακτική πρόταση, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο, όσον αφορά τη ΝΔ, ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας είναι αγεφύρωτες».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο «τεχνικής» συνάντησης, είτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών, απάντησε ότι «μεγάλες συνεννοήσεις και συναινέσεις μπορεί να γίνουν μόνο μέσα στο λαό, μέσα στο κίνημα και όχι στις κορυφές των πολιτικών κομμάτων, που εκφράζουν έτσι κι αλλιώς εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα, έχουν εντελώς διαφορετικές πολιτικές».

«Όσο μπορεί δηλαδή να υπάρξει συναίνεση, κατά τη δική μας άποψη και κατά την προσέγγιση του ΚΚΕ, ανάμεσα στον καταπιεσμένο και τον καταπιεστή του, ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό, ανάμεσα στο μεγάλο κεφάλαιο και σε αυτούς που είναι οι εκμεταλλευόμενοι και οι αδικημένοι αυτής της κοινωνίας. Δεν μπορεί να υπάρξει», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφορικά με το ιστορικό έγγραφο που του έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή τους συνάντηση, είπε ότι έφερε την υπογραφή τριών εκπροσώπων του ΕΑΜ Κρήτης και της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης «και αφορούσε βέβαια, όχι τον εμφύλιο, αλλά κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στον Γερμανό κατακτητή, μέχρι το διώξιμό του και μετά την αποκατάσταση με συνεννόηση, όπως ήταν άλλωστε και η κεντρική γραμμή του ΕΑΜ και του ΚΚΕ τότε».

Είπε ακόμα, ότι το ΚΚΕ, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυσή του, απευθύνεται σε όσους έχουν κάποιο αρχειακό υλικό, είτε των γονέων τους, είτε των ιδίων και επιθυμούν, μπορούν να δώσουν αντίγραφα για το αρχείο του κόμματος «το οποίο εκτίθεται σε εκθέσεις, το βλέπουν νεότερες γενιές, γίνεται αφορμή για παραπέρα μελέτη και εμβάθυνση της ιστορίας και βέβαια της γνώσης και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συνακροάσεων που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, είπε ότι οι τεχνικοί του ΟΤΕ, η κρατική ασφάλεια και η ΑΔΑΕ απέκλεισαν την ύπαρξη τεχνικού προβλήματος, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για συνακρόαση.

Ανέφερε ότι η ΑΔΑΕ έχει δώσει το πόρισμά της στις αρμόδιες εισαγγελικές και άλλες αρχές και εκεί σημειώνεται καθυστέρηση στην περαιτέρω έρευνα που αφορά κλήσεις με απόκρυψη αριθμού, με φαινομενική προέλευση από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην πραγματικότητα πραγματοποιηθείσες από την Ελλάδα.

«Επίσης, το πόρισμα καταγράφει ότι έχουν γίνει κλήσεις όχι μόνο μέσω του διαδικτύου, αλλά μέσω τηλεφωνικού δικτύου από το εξωτερικό. Και γι' αυτό εμείς ζητήσαμε να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο ήρθη όσον αφορά το ΚΚΕ. Δυστυχώς, απ' όσο γνωρίζω, δεν το έκαναν άλλα κόμματα που εμπλέκονται σ' αυτή τη διαδικασία, που και σ' αυτούς έγιναν συνακροάσεις. Αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το Ποτάμι παλιότερα, την Ένωση Κεντρώων τώρα, ώστε να μπορέσει να διασταυρωθεί και να αποκαλυφθεί ποιος έχει κάνει αυτές τις συνακροάσεις» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια