Ελλάδα

Τέλος για τα Πειραματικά Σχολεία;

Την ερώτησή του εάν θα βάλει «τέλος» στο Τμήμα Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Αναλυτικά η ερώτησή του Βουλευτή:

Πριν από μερικές μέρες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων παρουσίασε το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου. Την ίδια ώρα που αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση το Τμήμα Ιδιωτικής Εκπαίδευσης,  φαίνεται ότι καταργείται το Τμήμα Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.

Αρμοδιότητα του εν λόγω Αυτοτελούς Τμήματος, το οποίο υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η  οργάνωση και λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, η διοικητική υποστήριξη της Διοικούσας Επιτροπής και των Επιστημονικών Εποπτικών τους Συμβουλίων, η επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, η διατήρηση της τράπεζας θεμάτων, η τοποθέτηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα.

Από την ενέργεια αυτή, φαίνεται ότι σκοπός της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η κατάργηση και των ίδιων  των Πρότυπων και των Πειραματικών Σχολείων, διότι χωρίς  διοικητική εποπτεία και υποστήριξη δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λειτουργία των Πρότυπων και των Πειραματικών Σχολείων, είναι απαραίτητη για την εκπαίδευση και την παιδεία μας. Αναβαθμίζουν την δημόσια εκπαίδευση και αποτελούν, εδώ και δεκαετίες πυλώνα της ελληνικής Παιδείας. Αξιοποιούν, προσελκύουν και διατηρούν ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, διευρύνουν τις διαθέσιμες επιλογές γονέων και μαθητών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, έχουν τεράστια αποδοχή από γονείς και μαθητές.

Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την έναρξη της θητείας της στράφηκε εναντίον των σχολείων αυτών, διακηρύσσοντας ότι  «η αριστεία είναι ρετσινιά» και αντί να αναβαθμίσει το θεσμό αυτό της δημόσιας εκπαίδευσης ώστε όλα τα παιδιά με ιδιαίτερες πνευματικές ικανότητες και χαρίσματα να μπορούν να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους σε ένα εκτεταμένο δίκτυο σχολείων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, τον απαξιώνει και τον υποβαθμίζει ώσπου να τον καταργήσει εντελώς.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λόγω ιδεοληψίας  αγνοεί επιδεικτικά ότι ο πλούτος μιας χώρας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο που επιτρέπει αυτή να δημιουργηθεί μέσω των εκπαιδευτικών θεσμών της, πρεσβεύει τη «σφαγή» των αρίστων, και ενοχοποιεί την επιτυχία και την εξωστρέφεια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Διακηρυγμένη αρχή της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, είναι η αρχή «της χρυσής μετριότητας» !

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.      Προτίθεστε να καταργήσετε το Τμήμα Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων από το νέο Οργανισμό του Υπουργείου;

2.      Σχεδιάζετε να καταργήσετε το θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων;

3.      Ποια διοικητική αρχή θα εποπτεύει τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία εφόσον καταργηθεί το αρμόδιο Τμήμα;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια