default-image

Μυλοπόταμος: Παιχνίδια στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Κρήτη
Μυλοπόταμος: Παιχνίδια στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Μυλοποτάμου θα συνεχίσουν να επισκέπτονται δεκάδες μαθητές όλο τον Απρίλιο και το Μάιο, στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης των μαθητών για την ασφαλή οδήγηση.

Το πάρκο που κατασκευάστηκε από τον δραστήριο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αγγελιανών με την σύμπραξη των εκπαιδευτικών των σχολείων και του Δήμου Μυλοποτάμου, λειτουργεί από το 2011 παρά την αδυναμία του κράτους να διορίσει ειδικό εκπαιδευτικό για τα μαθήματα της κυκλοφοριακής αγωγής.

Τα φετινά προγράμματα γίνονται με την συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με την Σχολική Επιτροπή και τον Οργανισμό «Αυλοπόταμος» του Δήμου Μυλοποτάμου, το Τμήμα Τροχαίας Ρεθύμνου και το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος, πάντα δε με την εθελοντική παρουσία και συμμετοχή των μελών του συλλόγου γονέων Αγγελιανών και των εκπαιδευτικών των σχολείων του χωριού.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οι μικροί μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων που φέτος δήλωσαν συμμετοχή, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα από τροχονόμο, να παίξουν και να κινηθούν με ποδήλατα επί του πάρκου, να μάθουν σημαντικά πράγματα για την οδική ασφάλεια και στο τέλος να λάβουν το «δίπλωμα του καλού οδηγού».

Μεταξύ άλλων, καθορίζονται διαδρομές ενώ τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες - τρενάκια, που μπορούν να οριστούν ως «νταλίκες». Κάθε «νταλίκα» ακολουθεί μια διαδρομή. Όταν ολοκληρωθεί αλλάζει ο «οδηγός» (ο πρώτος πάει τελευταίος). Επανάληψη έως ότου η αλλαγή του «οδηγού» να γίνεται αυτόματα και τα «κοντέινερ» να παραμένουν ενωμένα. Όλα τα παιδιά κινούνται σε ξεχωριστές σαφείς διαδρομές, προσομοιώσεις λωρίδων κυκλοφορίας, αφού χωριστούν σε ζευγάρια - αυτοκίνητα και κρατηθούν από το χέρι ή αγκαζέ. Οδηγός και συνοδηγός πρέπει να είναι συνεχώς μαζί.

Μετά τα παιχνίδια και τα μαθήματα, τα παιδιά κατασκευάζουν και ένα ενθύμιο της συμμετοχής τους! Αφού ολοκληρώσουν το πρόγραμμα στο πάρκο και υπό την καθοδήγηση των συνοδών εκπαιδευτικών θα κατασκευάσουν ένα mobile (κρεμαστό διακοσμητικό), προκειμένου να στολίσουν την τάξη τους. Το κάθε παιδί διαλέγει και σχεδιάζει πάνω σε χαρτόκουτα, το κόβει, αποδίδει τις λεπτομέρειες και το χρωματίζει. Όλα τα mobile τα κρεμάνε στο τέλος σε ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς που προορίζεται για την μαθητική τάξη.  με κορδέλες και τα κρεμάει στο κλαδί ή το στεφάνι.

Το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Γαράζου ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει τα δημοτικά σχολεία 8ο Ρεθύμνου, Αξού, Σπηλίου, 1ο Ειδικό Ρεθύμνου και 1ο Περάματος. Επίσης τα νηπιαγωγεία Αξού, 1ο Ρεθύμνου και Πηγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News