default-image

24χρονος για χρυσαυγίτη: Γελούσε και με χτυπούσε στο κεφάλι

Ελλάδα
24χρονος για χρυσαυγίτη: Γελούσε και με χτυπούσε στο κεφάλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ενώ βρισκόμουν στο μπαλκόνι, είδα δύο άτομα να χτυπάνε με μπουνιές και κλωτσιές έναν νεαρό. Ανέβαινε πεζός την οδό Παπαδά και τα δύο άτομα ήρθαν από πίσω του.

»Αμέσως μετά, ανέβηκε την οδό Παπαδά ένα ασημί δίκυκλο από το οποίο αποβιβάστηκε ο Χ.Ζ., τον οποίο γνωρίζω καθώς είναι ιδιοκτήτης της καφετέριας B. στους Αμπελοκήπους. Επιτέθηκε και αυτός στον νεαρό με μπουνιές και κλωτσιές. Ο νεαρός είχε αίματα στο πρόσωπο και ο Χ.Ζ. τού έλεγε "εσύ έκαψες τα γραφεία της Χρυσής Αυγής;".

»Του αφαίρεσαν το σακίδιο πλάτης και οι τρεις δράστες ανέβηκαν στο δίκυκλο και κινήθηκαν ανάποδα την οδό Παπαδά, προς Μεσογείων. Μετά το περιστατικό κατέβηκα κάτω και δώσαμε πρώτες βοήθειες στον τραυματία».

Έτσι περιέγραψε στους αστυνομικούς της ασφάλειας τον ξυλοδαρμό του 24χρονου σπουδαστή Αλέξη Λάζαρη, ο ένας από τους τρεις μάρτυρες του επεισοδίου και μοναδικός που κατονόμασε ως δράστη τον 42χρονο Χ.Ζ., υπεύθυνο ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής και μετακλητό υπάλληλο του κόμματος στη Βουλή.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 3.10 το μεσημέρι της 31ης Μαρτίου στη συμβολή των οδών Παπαδά και Αμεδαίου Χαν στους Αμπελοκήπους. Σύμφωνα με τη δικογραφία της κρατικής ασφάλειας, ο 24χρονος, ενώ περπατούσε στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Μεσογείων, είδε έξι άτομα που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής να του κάνουν νοήματα με τα χέρια. Δεν έδωσε σημασία και συνέχισε να περπατά προς το σπίτι του.

«Φτάνοντας στην οδό Μπόσιου είδε τα ίδια άτομα να του κάνουν νοήματα. Τους έγνεψε δείχνοντάς τους ότι δεν καταλάβαινε και τότε εκείνοι ξεκίνησαν να τον κυνηγούν.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τέσσερα από τα άτομα ακινητοποίησαν τον 24χρονο και αφού τον χτύπησαν με χέρια και πόδια στο κεφάλι και στο σώμα, του άρπαξαν την τσάντα που περιείχε μια φωτογραφική μηχανή, το κινητό του τηλέφωνο και άλλα αντικείμενα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο 24χρονος κατέθεσε στους αστυνομικούς: «Ενας από αυτούς με έριξε κάτω και ξεκίνησε να με χτυπά με τα χέρια και τα πόδια του. Στη συνέχεια, ήρθε και ένα άλλο μηχανάκι με δύο άτομα και ένας πεζός και με χτυπούσαν πλέον και οι τέσσερις στο κεφάλι και στο σώμα. Καθώς με χτυπούσαν, μου έλεγαν να πάμε από τα γραφεία τους και με τραβούσαν σαν να με σέρνουν».

Πέντε μέρες αργότερα, την 5η Απριλίου, ο σπουδαστής που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Βάιο Σκαμπαρδώνη και Βλάσση Λειβαδίτη έδωσε νέα κατάθεση στον τακτικό ανακριτή:

«Τρώω την πρώτη και τη δεύτερη γροθιά στο πρόσωπο, έπεσα κάτω και άρχισε χαμογελώντας να με χτυπάει στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Την ώρα που με χτυπούσε και προσπαθούσα να προστατεύσω το πρόσωπο ένιωσα και ένα χτύπημα από πίσω στο κεφάλι. Θεώρησα ότι ήταν και δεύτερο άτομο από πίσω μου.

»Προσπάθησα να αμυνθώ και τότε ένιωσα και άλλο χτύπημα στο κεφάλι μου προφανώς από τρίτο άτομο. Ο πρώτος από αυτούς, αυτός που με περίμενε στην Παπαδά (αναγνώρισε τον δράστη στο πρόσωπο του Χ.Ζ.) πήρε φόρα με το πόδι του και με χτύπησε στον αυχένα με κλωτσιές.

»Βλέπω άλλον να έρχεται προς το μέρος μου, πιο ψηλός από μένα, με ρώτησε "πως είσαι, ρε φίλε;" και του λέω "δεν είμαι καλά" και μου έριξε μπουνιές λέγοντάς μου "έλα, πάμε στα γραφεία"».

Διαφωτιστικές είναι οι μαρτυρίες και των υπολοίπων αυτοπτών, δίχως πάντως να κατονομάζουν τον Χ.Ζ. ως τον έναν από τους δράστες. «Απευθύνονταν στον νεαρό λέγοντάς του "εσύ είσαι που μας έσπασες τα γραφεία".

»Ο νεαρός απάντησε "δεν ξέρω τι λέτε και έκανε πίσω βήματα», κατέθεσε στους αστυνομικούς γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας του ξυλοδαρμού. Ο κατηγορούμενος, πάντως, απολογούμενος την Τετάρτη στον ανακριτή αρνήθηκε τις κατηγορίες και προσπάθησε να «πλήξει» την αξιοπιστία του μάρτυρα που τον κατονόμασε.

«Τον ήξερα από το σχολείο. Αρχισε να έχει προβλήματα, έκανε χρήση ναρκωτικών και είχε νοσηλευθεί στο 414 ψυχιατρικό νοσοκομείο γιατί είχε ψυχώσεις και εμμονές ότι τον παρακολουθούν. Είχε σταματήσει να έρχεται στο B., παρενοχλούσε τις κοπέλες που σύχναζαν εκεί, είχε συμπεριφορά αλλοπρόσαλλη.

Το 2015 του είπα να μην ξαναπατήσει το πόδι του στο μαγαζί και τότε με απείλησε, λέγοντάς μου "βάρδα, μη σε πετύχω" και "θα γυρίσει ο τροχός"». Τελικά, ο 42χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ, χθες, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο των υπαλλήλων της Βουλής με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News