Ελλάδα

Σαλπάρει για μεγάλα ταξίδια το Ωκεανογραφικό Κύπρου

Σε δύο νέα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα συμμετέχει ως συντονιστής και εταίρος το Ωκεανογραφικό Κέντρο (ΩΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε δύο νέα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα συμμετέχει ως συντονιστής και εταίρος το Ωκεανογραφικό Κέντρο (ΩΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο Blue Career Centre of Eastern Mediterranean and Black Sea και ακρώνυμο MENTOR φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα Κέντρο Γαλάζιας Σταδιοδρομίας.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MENTOR έχει ως στόχο να προσελκύσει νέα άτομα αλλά και έμπειρους επαγγελματίες και με καθοδηγητικές δράσεις να συνεισφέρει στην κάλυψη των υπαρχόντων κενών δεξιοτήτων σε τέσσερις σημαντικούς τομείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας: θαλάσσιες μεταφορές (ναυτιλία, λιμάνια, ναυπηγοεπισκευή και ναυπηγική βιομηχανία), κρουαζιέρα και θαλάσσιος τουρισμός, υδατοκαλλιέργειες και υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το MENTOR επιδιώκει να πληροφορήσει τους νέους που αναζητούν εργασία σε αυτούς τους τομείς για τις προοπτικές που διανοίγονται και παράλληλα να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην εξεύρεση προσωπικού με τα απαιτούμενα προσόντα.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού Euro689.762 (Euro113,848 για το Ωκεανογραφικό Κέντρο) εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Blue Careers του Εκτελεστικού Γραφείου για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EASME). Το πρόγραμμα είναι διετές και ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Συντονιστής είναι το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Κύπρου, ενώ συμμετέχουν 6 ακόμα εταίροι από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία: το Ινστιτούτο Θαλασσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου (Mar. In. Ε. Μ.), το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Marine Cluster Bulgaria (Βουλγαρία), και το Ναυτικό Πανεπιστήμιο της Κωνστάτζα (Ρουμανία).

Το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο Expanded Underwater Robotics Ready for Oil Spill (e - URready4OS) έχει ως στόχο την αύξηση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πετρελαιοκηλίδων στην παράκτια ζώνη με την ενίσχυση και βελτίωση ενός στόλου αυτόνομων υποβρύχιων οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τον έγκαιρο εντοπισμό και την παρακολούθηση διαρροών πετρελαίου και πετρελαιοκηλίδων.

Το έργο είναι διετές και συντονίζεται από το Πολυτεχνείο της Καρθαγένης (Ισπανία). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι Euro798,106 (Euro43,355 για το Ωκεανογραφικό Κέντρο).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι από επτά χώρες (Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Κροατία, Κύπρο, Νορβηγία και Πορτογαλία).

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια