Ελλάδα

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Τουσκ για το Eurogroup

«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής και να επιτύχουν μία συμφωνία. Αυτό το είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά, πολύ κοντά σε αυτήν τη συμφωνία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Ζωτικής σημασίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση του με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στον διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει, για να αφήσει πίσω την οικονομική κρίση και να διασφαλίσει την ενότητα της και την σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των πολιτών.

   «Είναι πολύ ζωτικής σημασίας αυτή η επίσκεψη. Είμαστε σε ζωτική στιγμή και σε πολύ μεγάλες προκλήσεις, συνολικά στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε μερικές μέρες μετά τη Σύνοδο της Ρώμης, η οποία επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον μας και το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε την ενότητα στην Ευρώπη και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Εξ αυτού του λόγου είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρύτερη περιοχή και να επιχειρήσουμε να ξεπεράσουμε όλους εκείνους που προσπαθούν να θέσουν εμπόδια σε αυτή την πορεία, να αφήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας πλέον, αλλά φυσικά και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στο πλαίσιο των σημαντικών αποφάσεων που όλοι μαζί συλλογικά λάβαμε».

   Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, το ζήτημα του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη, στην ανάγκη να μπουν προτεραιότητες και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να επωμισθούν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

   «Οσον αφορά το προσφυγικό, τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εύθραυστη, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τη διατηρήσουμε και να την εφαρμόσουμε. Και φυσικά έχουμε και την πρόκληση της ανάδυσης του ακροδεξιού λαϊκισμού, των ακροδεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Εξ αυτού του λόγου πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε, να επικοινωνούμε και να αποφασίσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες σας είναι πολύ σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι πεπεισμένος ότι εσείς, ως πρόεδρος, αλλά και όλα τα κράτη μέλη θα επωμιστούν τις ευθύνες τους για να διατηρήσουμε ενωμένη και ασφαλή την Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

   Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι βρισκόμαστε μακριά ακόμα από ένα Success story της ελληνικής οικονομίας. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα, για τον οποίο είπε ότι επιδεικνύει αποφασιστικότητα και πραγματισμό.

   «'Ηρθα εδώ, ως φίλος, όπως το γνωρίζετε. Η Ελλάδα και η Αθήνα είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου και δεν είναι απλά ένα σλόγκαν, είναι αλήθεια. Για πολλούς λόγους. Για ιστορικούς λόγους, για συναισθηματικούς λόγους. Και για μένα η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της θητείας σας, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων και απαιτητικών χρόνων για όλη την Ευρώπη, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αλληλεγγύη» είπε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε: «Ξέρω πόσο δύσκολα ήταν για εσάς ως πρωθυπουργού και φυσικά για τους Έλληνες πολίτες. Και ξέρω σχεδόν τα πάντα, όσον αφορά στις θυσίες και την αποφασιστικότητά σας. Σας ευχαριστώ πολύ ξανά για τις προσπάθειες σας και είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μας, με μία λίγο πιο καλύτερη διάθεση όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αποφάσεις που απορρέουν. Πρέπει φυσικά να είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι και να είμαστε συγκρατημένοι, όσον αφορά την αισιοδοξία. Αλλά σήμερα, σε αυτό το πλαίσιο, νιώθω πιο αισιόδοξος σε σχέση με χθες και ελπίζω αύριο και για τους δύο η διάθεση μας να είναι ακόμα πιο αισιόδοξη. Ωστόσο, είμαστε ακόμα μακριά για ένα success story οικονομικό, αλλά λόγω της αποφασιστικότητας σας και του πραγματισμού που επιδεικνύετε είμαστε πολύ κοντά να ολοκληρώσουμε αυτή την απαιτητική διαδικασία. Αυτό ήθελα να πω και σας ευχαριστώ για τις προσπάθειες σας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια