default-image

Ένα laptop για κάθε μαθητή, γραφτείτε κι εσείς

Ελλάδα
Ένα laptop για κάθε μαθητή, γραφτείτε κι εσείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με σύνθημα «Ένα laptop για κάθε μαθητή» η ομάδα εθελοντών «Επανεκκίνησις» καταπολεμά τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, επισκευάζοντας παλιούς υπολογιστές και δωρίζοντας τους σε σχολεία.

Η διαδικασία είναι καινοτόμα μεν, απλή δε. Αρχικά, παραλαμβάνουν δωρεές υπολογιστών από ιδιώτες και από επιχειρήσεις, στη συνέχεια εθελοντές τεχνικοί υπολογιστών της ομάδας τους επισκευάζουν και τελικά δωρίζονται σε μαθητές σχολείων, δημοτικών και γυμνασίων. Όσοι υπολογιστές δεν γίνεται να επισκευαστούν πηγαίνουν στην ανακύκλωση.

Η δράση θέτει τρεις βασικούς στόχους: να παρέχει πρόσβαση στην πληροφορική σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, να προάγει την ιδέα της ανακύκλωσης παλαιών υπολογιστών και παράλληλα να προάγει την ίδια την ιδέα του εθελοντισμού.

Ο Βασίλης Σαραπχανάς είναι 31 ετών και προσφέρει τις υπηρεσίες του στην «Επανεκκίνησις» εδώ και κάποιους μήνες, στον ελεύθερο χρόνο του, αφού παράλληλα εργάζεται. Δεν είναι τεχνικός υπολογιστών, αλλά εργάζεται ως product manager, συντονίζοντας και καθοδηγώντας εθελοντές.

«Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα να μπορώ να ασχοληθώ με μία δράση που και το αντικείμενο της είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για μένα, αλλά παράλληλα νιώθω ότι και η θέση μου προσφέρει πολλά ως εθελοντή και ως επαγγελματία, γιατί μπορώ να εργαστώ πάνω στο product manager το οποίο με ενδιαφέρει», τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εθελοντές που εργάζονται οργανώνονται σε διάφορες ομάδες. Αυτή την περίοδο απασχολούνται περίπου είκοσι εθελοντές. Οι περισσότεροι είναι τεχνικοί υπολογιστών. Αλλά υπάρχουν και εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην επικοινωνία και τα social media. Στόχος της δράσης είναι να υπάρξουν και συνεργασίες με ΤΕΙ και ΙΕΚ, έτσι ώστε κάποιος σπουδαστής να μπορεί να κάνει την πρακτική του εκεί αν θέλει.

Στα δύο χρόνια που έχουν περάσει από την έναρξη της της ομάδας, η λειτουργία ήταν κυρίως πιλοτική. Μέχρι στιγμής έχουν παραλάβει περίπου 200 υπολογιστές, αλλά καθώς δεν ήταν όλοι επισκευάσιμοι, έχουν παραδώσει σε σχολεία, περίπου 40.

Αφού επισκευάσουν τον υπολογιστή, αναλαμβάνουν να γνωστοποιήσουν και στα σχολεία ότι είναι διαθέσιμος, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας μία βάση δεδομένων από το υπουργείο Παιδείας και άλλους φορείς. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν σε αυτό το στάδιο, θέλουν να αντιμετωπίζουν ως προκλήσεις, λέει ο Βασίλης Σαραπχανάς.

Όσοι θέλουν να δωρίσουν υπολογιστές, μπορούν είτε απευθείας στα γραφεία είτε μέσω συμβεβλημένων καταστημάτων τα οποία επίσης μπορούν να παραλάβουν δωρεές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία δωρεάς υπολογιστή, μπορεί κανείς να μάθει και να επικοινωνήσει με την ομάδα, μέσω της ιστοσελίδας epanekkinisis.gr/.

Μέχρι σήμερα, η δράση της μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα, αλλά στο εξής θα υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Βασίλης ενθαρρύνει και άλλους νέους να προσφέρουν εργασία εθελοντικά για δύο λόγους, αφού πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό, ειδικά τα άτομα που δεν εργάζονται, δεν μένουν ανενεργά το διάστημα που αναζητούν εργασία, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζουν και το βιογραφικό τους.

Αναφερόμενος στη δική του προσωπική εμπειρία, επισημαίνει:

«Στους μήνες που βρίσκομαι εδώ έχουν επιτευχθεί οι στόχοι μου και παράλληλα μου έχει δημιουργηθεί η θέληση να δώσω ακόμα περισσότερα γιατί είμαι πραγματικά σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο εθελοντής λαμβάνει βοήθεια με κάθε δυνατό τρόπο. Ουσιαστικά έχω δύο οφέλη από την ενασχόληση μου με τη δράση. Και μπορώ να βελτιώνω το υπόβαθρό μου, βάζοντας στο βιογραφικό μου περισσότερα πράγματα, αλλά και το να βοηθώ σε κάτι που καταπολεμά τον ψηφιακό αναλφαβητισμό με κάνει σαν άνθρωπο να νιώθω καλά γιατί προσφέρω».

Δωρητές υπολογιστών και εθελοντές μπορούν να επικοινωνήσουν με την «Επανεκκίνησις» στο τηλέφωνο 215 5004161.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News