default-image

Αυγενάκης: «Ο φόρος αίματος στην άσφαλτο είναι ο υψηλότερος που πληρώνουμε»

Ελλάδα
Αυγενάκης: «Ο φόρος αίματος στην άσφαλτο είναι ο υψηλότερος που πληρώνουμε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα της οδικής ασφάλειας και των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελούν συζητήθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας - Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς τον αν/τη Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Τόσκα, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση από τον Πρόεδρο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη του συγκροτημένου σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας το επόμενο διάστημα με τίτλο «Προσέχω».

Όπως τόνισε ο κ. Λ. Αυγενάκης «τα τροχαία αποτελούν τη σημαντικότερη πληγή στη χώρα μας», ενώ επεσήμανε ότι «το πρόβλημα είναι εθνικό και είναι σίγουρα πέρα και πάνω από κομματικές και πολιτικές διαφορές». Όπως είπε «ήδη, έχουμε ξεκινήσει και τις επόμενες ημέρες παρουσιάζουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με τίτλο «Προσέχω» και υπογράμμισε ότι «το όραμά μας για την οδική ασφάλεια έχει έναν πρωταρχικό στόχο: Τον εκμηδενισμό των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα.»

Βασικά σημεία τοποθέτησης κ. Λ. Αυγενάκη:

• «Δυστυχώς η ίδια η ζωή μας ξεπερνά. Όταν κατέθεσα την ερώτηση -πριν περίπου δύο μήνες- δεν είχαν συμβεί τα τραγικά τροχαία δυστυχήματα στο Ύπατο Βοιωτίας με 4 νεκρούς (τον περασμένο μήνα) και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (μόλις προχθές) με 4 νεκρούς κι ένα πολύ σοβαρά τραυματία.

• Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν τη σημαντικότερη πληγή στη χώρα μας. Ο φόρος αίματος που πληρώνουμε στην άσφαλτο είναι ο υψηλότερος και βαρύτερος που πληρώνουμε ως Έλληνες πολίτες.

• Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ιδίως, μάλιστα, νέων ανθρώπων είναι ανεκτίμητο. Στη χώρα μας οι θάνατοι συνεπεία τροχαίου ατυχήματος σε ετήσια βάση φθάνουν περίπου τους 2.500, ενώ οι σοβαρά και ελαφρά τραυματίες αγγίζουν τους 30.000. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες σημαντικές διαστάσεις των τροχαίων, πέρα από αυτή της αξίας την ανθρώπινης ζωής η οποία δεν εκτιμάται.

• Εκτιμάται ότι τα τροχαία ατυχήματα κοστίζουν περίπου 20 δις ευρώ ετησίως για: περίθαλψη, αποκατάσταση, αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων, αναπηρικές συντάξεις από τροχαίο, καταστροφή περιβάλλοντος, απαξίωση τουριστικού προϊόντος από ταξιδιωτικές οδηγίες, κ.α..

• Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το «χαμένο ΑΕΠ» από τα οδικά ατυχήματα στην Ελλάδα ανέρχεται στο 5%.

• Αυτό το οποίο, δυστυχώς, συμβαίνει κάθε μέρα στους ελληνικούς δρόμους είναι μια εθνική τραγωδία. Είμαστε όλοι «υποψήφια θύματα». Διότι, δυστυχώς, είμαστε ουραγοί ακόμα στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα.

• Το πρόβλημα είναι περίπλοκο και δεν έχει μια μαγική λύση. Επίσης, το πρόβλημα είναι εθνικό και είναι σίγουρα πέρα και πάνω από κομματικές και πολιτικές διαφορές. Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί.

• Το ζητούμενο είναι ποιο μείγμα πολιτικής ακολουθούμε ώστε να εξαλείψουμε τα τροχαία και τι κάνουμε για να σταματήσει ο πόλεμος των δρόμων. Συμφωνούμε όλοι -ή σχεδόν όλοι- ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην εκπαίδευση για σωστή οδική συμπεριφορά.

• Μεταξύ των μέτρων που προτείνετε είναι η άμεση μείωση προστίμων για σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τα πρόστιμα του ΚΟΚ έχουν στόχο την ανάπτυξη σωστής οδικής συμπεριφοράς, παράλληλα με όλα τα άλλα που αναφέρατε, αλλά δεν φτάνουν. Η Κυβέρνηση μειώνει τα πρόστιμα, αντιμετωπίζοντας την οδική ασφάλεια των πολιτών ως μια ακόμη πηγή εσόδων. Αντί να κάνει αυτό η Κυβέρνηση, καλό θα ήταν να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου πρόληψης και αποτροπής των τροχαίων παραβάσεων.

• Οδική ασφάλεια σημαίνει κυκλοφοριακή αγωγή, άρτια οδική υποδομή, σωστή συντήρηση και έλεγχος με στόχο τη συμμόρφωση και την ανάπτυξη σωστής οδικής συμπεριφοράς και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να περιοριστεί σε 50 ευρώ πιθανότατα.

• Εμείς στη Νέα Δημοκρατία με πρωτεργάτη τον Πρόεδρό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουμε και την πρόθεση και τη βούληση να θέσουμε πολύ ψηλά στις πολιτικές μας προτεραιότητες το ζήτημα της οδικής ασφάλειας.

• Ήδη, έχουμε ξεκινήσει και τις επόμενες ημέρες παρουσιάζουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με τίτλο «Προσέχω».

• Το όραμά μας για την οδική ασφάλεια έχει έναν πρωταρχικό στόχο: Τον εκμηδενισμό των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Έτσι, ενισχύουμε και προτείνουμε αλλαγές και μέτρα σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα: Αναδιαμόρφωση των ορίων ταχύτητας, συστήματα παρακολούθησης ταχύτητας αλλά και αντιμετώπιση του προβλήματος οδήγησης άνευ διπλώματος με αλλαγές στον ΚΟΚ.

• Προτείνουμε αλλαγές ουσιαστικές στις ποινές και στα πρόστιμα. Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο αλλαγών στο κομμάτι των υποδομών. Εκσυγχρονίζουμε και αυτοματοποιούμε υπηρεσίες με μεγάλο αντίκτυπο στην οδική συμπεριφορά. Προσαρμόζουμε τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνοντας τις μεγαλύτερες δυνάμεις και ευελιξία, φυσικά, για την εφαρμογή και τον έλεγχο του θεσμικού πλαισίου. Προτείνουμε μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

• Όλοι μαζί, λοιπόν, και με μπροστάρη πάντοτε την Ελληνική Αστυνομία ας καταλήξουμε σε μια συγκροτημένη στρατηγική για το θέμα της οδικής ασφάλειας, για να μπορέσουμε σε κάποια χρόνια από τώρα -αυτόματα δεν γίνεται- να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και να μπορούμε να πούμε ότι ναι, όλοι μαζί σώσαμε ανθρώπινες ζωές, βελτιώνοντας την ασφάλεια στον δρόμο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας δεν χωρούν μικροκομματικοί διαχωρισμοί.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News