default-image

Παπαντωνίου: Σύμφωνο και το Ποτάμι στη σύσταση προανακριτικής

Ελλάδα
Παπαντωνίου: Σύμφωνο και το Ποτάμι στη σύσταση προανακριτικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο.

»Εμείς μιλάμε συνέχεια για θεσμική διασφάλιση και θωράκιση, υποστηρίζουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές και το ότι η κρατική μηχανή πρέπει να λειτουργεί με ενοποιημένες διαδικασίες και όχι με συνεχείς εξαιρέσεις που αφήνουν περιθώρια κακοδιαχείρισης». Αυτό ανέφερε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλης, δίνοντας το στίγμα του Ποταμιού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΝΔ

Ωστόσο, ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

«Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την επάρκεια της νομικής τεκμηρίωσης της παραπομπής» εκτίμησε ο ίδιος και επισήμανε ότι η Επιτροπή θα έχει δύσκολο έργο. Αιτιολόγησε επ' αυτού πως για να τελεσφορήσουν οι εργασίες της πρέπει να υπάρξει καταγεγραμμένη με αδιάσειστο τρόπο η ολοκληρωμένη διαδρομή του προϊόντος του εγκλήματος, ώστε να μην απορριφθεί η υπόθεση από το Ειδικό Δικαστήριο, εφόσον φτάσει εκεί.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πολιτικές ευθύνες είναι αδιαμφησβήτητες, εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν υπάρχει ποινικό σκέλος. Για την ύβρι που διαπράττεται επιβάλλεται η κάθαρση που πρέπει να υπάρξει από μας, ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά στη νέμεση της κοινής γνώμης», είπε ο κ. Δανέλης. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή η εδραίωση της οσμής διαπλοκής που μόνο θύμα έχει τον κοινοβουλευτισμό και ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες».

«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να προστατευθεί από την κοινή πεποίθηση που επικρέμαται σαν σκιά και θέλει την πολιτική ελίτ να επιδίδεται σε ένα ατέλειωτο πάρτι διαφθοράς», σημείωσε και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του να αλλάξει, τόσο τον ρόλο, όσο και τη λειτουργία της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, «να πάψουμε να λειτουργούμε νομιμοποιητικά στις αποφάσεις των υπουργών και του ΚΥΣΕΑ».

«Αν δεν μαζέψουμε θεσμικά τον όλο τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, αφήνουμε το πεδίο ανοιχτό και δημιουργούμε τις συνθήκες για τις επόμενες προανακριτικές», κατέληξε ο κ. Δανέλης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News