default-image

Καμία πρόσληψη μέχρι το 2019, οργή στους εκπαιδευτικούς

Ελλάδα
Καμία πρόσληψη μέχρι το 2019, οργή στους εκπαιδευτικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στις τάξεις των εκπαιδευτικών η παραδοχή της κυβέρνησης περί μη προσλήψεων στη δημόσια παιδεία, τουλάχιστον μέχρι το 2019!

Η τελευταία αρνητική εξέλιξη, η οποία ομολογείται ουσιαστικά στην έκθεση Τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, έχει πυροδοτήσει οργισμένες αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς - και - της Κρήτης, οι οποίοι προχωρούν αύριο Τετάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ, η «κυνική» ομολογία της κυβέρνησης ήρθε στην επίμαχη έκθεση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία ενόψει:

α) των ισχυόντων και για τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019 περιορισμών διορισμών/προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπαγορεύονται και κατά την περίοδο αυτή από εξαιρετικά σοβαρούς και επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους (...).

Οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων».

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, εκτός από τα άσχημα νέα για τους αναπληρωτές, αλλά και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται με ελαστικές μορφές εργασίας, οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και αναφορικά με το ευαίσθητο σκέλος της Ειδικής Αγωγής της Δημόσιας Παιδείας.

«Με την ίδια τροπολογία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κωδικοποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία για την Ειδική Αγωγή από το 2008 έως το 2016, επιβεβαιώνοντας όλα εκείνα τα άρθρα που έχουν επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών ΑμεΑ και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, του ΕΕΠ και ΕΒΠ (αναπλήρωση, ωρομισθία, άδειες, μόρια κ.ά.).

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας να διαμορφώνει κατά το δοκούν τις "ανάγκες" στην ΕΑΕ, τα κριτήρια προσλήψεων και τις ίδιες τις προσλήψεις!

Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια το καταστροφικό φαινόμενο για την εκπαίδευση των παιδιών ΑμεΑ, να έχουν κάθε χρόνο διαφορετικούς εκπαιδευτές, θα συνεχιστεί η υποστελέχωση των δομών της ΕΑΕ και φυσικά η περιπλάνηση των «μόνιμων πλέον αναπληρωτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

"Ραντεβού" αύριο στην Κνωσού

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, με την ύπαρξη ελαστικών μορφών απασχόλησης, δυστυχώς έχει διαμορφώσει και εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων (αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, είτε μέσω κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω ΕΣΠΑ, ωρομίσθιοι κ.ά.)», αναφέρει, εξάλλου, σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στους δασκάλους για συμμετοχή στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση Κρήτης, στη λεωφόρο Κνωσού, στις 2 το μεσημέρι.

«Οι συνέπειες των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο μας, η ωρομισθία και η αναπλήρωση κρατούν ομήρους τους συναδέλφους στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, βρίσκονται ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία και απαγορεύουν οποιοδήποτε προγραμματισμό για τη ζωή τους, τη στιγμή που είναι αναγκασμένοι να γυρνούν ανά την Ελλάδα, εάν τυχόν προσληφθούν ως αναπληρωτές.

Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές και στην ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών. Εκατοντάδες οι χαμένες ώρες και τα κενά που δημιουργούνται από την εναλλαγή εκπαιδευτικών ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικά στην Ειδική Αγωγή αυτή η εναλλαγή παίρνει απάνθρωπα χαρακτηριστικά: αφενός σπάει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη δασκάλου-μαθητή, και αφετέρου δημιουργεί επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, και ο κατάλογος συνεχίζεται φυσικά και σε επιπτώσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ανάγκη κάλυψης όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με δικαιώματα, είναι άμεσο και επίκαιρο αίτημα. Αντί αυτού, ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται ώστε να καλύψουν τα κενά. Έπειτα από τους μηδενικούς διορισμούς, συνυπολογίζοντας και τις συνταξιοδοτήσεις που θα υπάρξουν, θα αυξήσουν το συνολικό ποσοστό τους, σε σχέση με τους μόνιμους.

Το τραγικό όμως είναι πως δεν τους αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους. Αποδεικνύεται ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί "πολλών ταχυτήτων" είναι "όμηροι" των εργασιακών σχέσεων που καθιερώθηκαν από την πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων που την ασπάζονται και από την προώθηση "Νέου Σχολείου", και ως "όμηροι" είναι αναγκασμένοι να υπομένουν την υποκατηγοριοποίησή τους και να στερούνται το αυτονόητο: ίσα δικαιώματα για ίδια παρεχόμενη εργασία.

Ενδεικτικά, το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση) διαφέρει.

Όπως καθορίστηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα κατ' ελάχιστο, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αναπληρωτές, όταν αρρωσταίνουν πάνω από 15 μέρες, θα τιμωρούνται με μη αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας τους και παρακράτηση μισθού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση συναδέλφου μας αναπληρωτή από το 1ο Ειδικό Σχολείο Ηρακλείου, που λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας αδυνατεί να εργαστεί και βρίσκεται σε πολυήμερη άδεια, με τις ανάλογες συνέπειες, καθώς οι άνω των 15 ημερών άδειες δεν υπολογίζονται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος".

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News