Ελλάδα

Κινητοποίηση για τη μονιμοποίηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Με βασικό τους αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών, αλλά και την εξίσωση των αδειών μονίμων και αναπληρωτών, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου, θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση την Τετάρτη 29 Μαρτίου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στις 2:00 το μεσημέρι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου:

Κινητοποίηση την Τετάρτη 29/3, στις 14:00 με αίτημα την μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, αλλά και την εξίσωση των αδειών μονίμων και αναπληρωτών.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση συναδέλφου μας αναπληρωτή, από το 1ο  Ειδικό Σχολείο Ηρακλείου, που λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας, αδυνατεί να εργαστεί και βρίσκεται σε πολυήμερη άδεια, με τις ανάλογες συνέπειες.

Δεν αποτελεί επιλογή του η απομάκρυνση από το χώρο εργασίας του, αλλά ιατρική γνωμάτευση ώστε να αποφύγει τον άμεσο κίνδυνο της υγείας του.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης με την ύπαρξη ελαστικών μορφών απασχόλησης, δυστυχώς έχουν διαμορφώσει και εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων (αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου είτε μέσω κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω ΕΣΠΑ, ωρομίσθιοι κ.α.)

 Οι συνέπειες των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο μας, η ωρομισθία, η αναπλήρωση, κρατούν ομήρους τους συναδέλφους στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, βρίσκονται ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία και απαγορεύουν οποιοδήποτε προγραμματισμό για τη ζωή τους τη στιγμή που είναι αναγκασμένοι να γυρνούν ανά την Ελλάδα, εάν τυχόν προσληφθούν ως αναπληρωτές.

Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές και στην ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Χιλιάδες οι χαμένες ώρες, τα κενά που δημιουργούνται, η εναλλαγή εκπαιδευτικών ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά στην Ειδική Αγωγή αυτή η εναλλαγή παίρνει απάνθρωπα χαρακτηριστικά, αφενός σπάει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη δασκάλου - μαθητή και αφετέρου δημιουργεί επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και ο κατάλογος συνεχίζεται φυσικά και σε επιπτώσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ανάγκη κάλυψης όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με δικαιώματα είναι άμεσο και επίκαιρο αίτημα. Αντί αυτού, ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται ώστε να καλύψουν τα κενά. Έπειτα από τους μηδενικούς διορισμούς, συνυπολογίζοντας και τις συνταξιοδοτήσεις που θα υπάρξουν, θα αυξήσουν το συνολικό ποσοστό τους, σε σχέση με τους μόνιμους. Το τραγικό όμως είναι πως δεν τους αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους.

Αποδεικνύεται ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί «πολλών ταχυτήτων», είναι «όμηροι» των εργασιακών σχέσεων που καθιερώθηκαν από την πολιτική της Ε.Ε, των κυβερνήσεων που την ασπάζονται και την προώθηση «Νέου Σχολείου» και ως «όμηροι» είναι αναγκασμένοι όχι μόνο να υπομένουν την υποκατηγοριοποίησή τους και να στερούνται το αυτονόητο, ίσα δικαιώματα για ίδια παρεχόμενη εργασία.

Ενδεικτικά, το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση) διαφέρει.  Όπως καθορίστηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα κατ' ελάχιστο, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αναπληρωτές, όταν αρρωσταίνουν πάνω από 15 μέρες, θα τιμωρούνται, όχι μόνο με μη αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας τους και παρακράτηση μισθού, αλλά και με απόλυση!

Συγκεκριμένα:

·        Η άδεια με αποδοχές άνω των 15 ημερών ετησίως (ασθένεια, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη πλην άδειες κύησης ή λοχείας) οδηγούν στην απόλυση τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς!

·        Οι άνω των 15 ημερών άδειες δεν υπολογίζονται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας!

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του συναδέλφου που βρίσκεται σε άδεια λόγω του σοβαρότατου προβλήματος υγείας.

Απαιτούμε:

•      Να καταργηθεί ΤΩΡΑ αυτή η  κατάπτυστη νομοθεσία.

•      Δικαίωμα σε αναρρωτική άδεια και άδεια λοχείας και ανατροφής με καθεστώς ίδιο με των μονίμων.

•      Προστασία και ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

•      Πλήρη προστασία της κύησης και ακώλυτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

•      Να μην υπάρξει καμιά απόλυση για λόγους υγείας.

•      Να υπολογιστεί ο χρόνος που απομένει ως χρόνος προϋπηρεσίας.

•      Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με δικαιώματα.

•      Επίδομα ανεργίας για όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές για όλη την περίοδο της ανεργίας.

•      Πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

•      Δωρεάν σίτιση, μειωμένα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίδομα στέγασης σε όσους συναδέλφους εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

•      Επίδομα θέρμανσης.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ - ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές, τα σωματεία μας να προχωρήσουμε όλοι μαζί:

Κινητοποίηση την Τετάρτη 29/3 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στις 14:00 με αίτημα την μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, αλλά και την εξίσωση των αδειών μονίμων και αναπληρωτών.

Σε Πανελλαδική Εβδομάδα Δράσεων ενάντια στην αδιοριστία (3/4-7/4) με κινητοποιήσεις ανά διεύθυνση, σύσκεψη ανά σωματείο, δράσεις στα σχολεία και τις γειτονιές, απαιτώντας μόνιμους μαζικούς διορισμούς τώρα και λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, Ηράκλειο 24 Μαρτίου 2017

Σχόλια