Ελλάδα

Γαλάζια παρέμβαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στην προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης των προγραμμάτων "Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα" και "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" και στο πώς, μεταξύ άλλων, αξιοποιήθηκαν τα πορίσματα των σχετικών αξιολογήσεων αναφέρονται ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Άρτας κ. Μάριος Σαλμάς και 23 ακόμη βουλευτές της Ν.Δ. με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, αναφορικά με το θέμα και τους προβληματισμούς που έχει δημιουργήσει «στο πλαίσιο προώθησης ενός νέου μοντέλου "ενεργητικών πολιτικών" ένταξης... το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας εγκαινίασε το Νοέμβριο του 2014 την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με την έκδοση της υπ' αρ. 39892/ΓΔ1.2/7.11.2014 ΚΥΑ Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας "Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα". Το Πρόγραμμα με τίτλο "Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα" ξεκίνησε σε 13 Δήμους στις 15 Νοεμβρίου 2014 και ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου 2015. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2016 την επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος με την έκδοση της υπ' αρ. Δ23/οικ. 30299/2377/7.7.2016 ΚΥΑ Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής της πρώτης φάσης του Προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης". Το Πρόγραμμα με τίτλο "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" ξεκίνησε σε 30 Δήμους στις 14 Ιουλίου 2016 και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ωστόσο, και οι δύο σχετικές ΚΥΑ προβλέπουν ρητώς μια διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης των εν λόγω προγραμμάτων από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (βλ. το άρθρο 7 της υπ' αρ. 39892/ΓΔ1.2/7.11.2014 ΚΥΑ Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και το άρθρο 12 της υπ' αρ. Δ23/οικ. 30299/2377/7.7.2016 ΚΥΑ Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), υιοθετώντας τις σχετικές ρήτρες του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την Κοινωνική Ένταξη (Δεκέμβριος 2014) περί καλής διακυβέρνησης των πολιτικών καταπολέμησης της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ζητούν κατάθεση εγγράφων

Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«Έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης των εν λόγω προγραμμάτων από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού; Πώς αξιοποιήθηκαν τα πορίσματα των σχετικών αξιολογήσεων για τη διαδικασία σχεδιασμού της πανελλαδικής εφαρμογής του Προγράμματος "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" από 1/1/2017; Εφαρμόστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες η διαδικασία εκ των προτέρων εκτίμησης του κοινωνικού αντίκτυπου του Προγράμματος "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης", που ενεργοποιήθηκε με τις διατάξεις της υπ' αρ. Γ.Δ. 5οικ. 2961-10/24.1.2017 ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του Προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης"; Έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Εργασία-Κοινωνικής Ασφάλισης και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού το πλαίσιο αξιολόγησης της πανελλαδικής εφαρμογής του Προγράμματος "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" από 1/1/2017, με βάση το άρθρο 11 της υπ' αρ. Γ. Δ. 5οικ. 2961-10/24.1.2017 ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του Προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης";».

Την ίδια ώρα, με την κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητείται να κατατεθούν τα εξής έγγραφα:

«Εκθέσεις αξιολόγησης του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού για την υλοποίηση των Προγραμμάτων "Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα" και "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης". Έκθεση σχεδιασμού της πανελλαδικής εφαρμογής του Προγράμματος "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" από 1/1/2017.

»Μελέτη εκ των προτέρων εκτίμησης του κοινωνικού αντίκτυπου του Προγράμματος "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" από 1/1/2017. Πλαίσιο αξιολόγησης της πανελλαδικής εφαρμογής του Προγράμματος "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" από 1/1/2017».

Σχόλια