default-image

Οι προτάσεις της ΝΔ για το μέλλον της ΔΕΗ

Ελλάδα
Οι προτάσεις της ΝΔ για το μέλλον της ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και συμμαχία με στρατηγικό επενδυτή για την ΔΕΗ, περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ για την ΔΕΗ, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπεύθυνος του κυβερνητικού προγράμματος, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα του κόμματος για την ενέργεια και εξήγησε ότι πρόταξε την ενέργεια για δύο λόγους:

- Η ΔΕΗ είναι αντιμέτωπη με μία μεγάλη κρίση που έχει ενταθεί λόγω και της συμφωνίας του 2015 μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας. Θα πρέπει πρώτα να πουλήσει με διεθνή διαγωνισμό κάποια τμήματα και στοιχεία του ενεργητικού της και αφού έλθει σε ισορροπία να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή.

- Η λάθος τακτική της κυβέρνησης για τα ενεργειακά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στην ΔΕΗ και στους καταναλωτές.

Μόνη λύση, είπε ο κ. Χατζηδάκης είναι να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές τακτικές.

Δύο είναι οι στόχοι:

- Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και η ευστάθεια του βασικού πυλώνα που είναι η ΔΕΗ.

- Η απελευθέρωση στην ηλεκτροπαραγωγή και στην αφορά φυσικού αερίου.

«Μπορούμε έτσι να πετύχουμε την μείωση του ενεργειακού κόστους και παράλληλα να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις ενεργειακές υποδομές και τα δίκτυα και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο ίδιος.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης είναι:

- ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% με όλες τις προβλέψεις για τον έλεγχο του δημοσίου ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας και για αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρίας.

- εξυγιαντική παρέμβαση για να σωθεί η ΔΕΗ και να προχωρήσει μπροστά

- άμεσα μέτρα για την επιβίωση της εταιρείας με τα προβλήματα ρευστότητας

-σύμβαση παραχώρησης με διεθνή διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς με βία μπορεί και

- αναχρηματοδοτεί το χρέος της. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την διάσωση των θέσεων εργασίας

- αποδοτική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω μίας σύγχρονης διοικητικής δομής

- ανάπτυξη και ενδυνάμωση μέσω μίας συμμαχίας με στρατηγικό επενδυτή που θα δημιουργήσει

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ μέρα με την ημέρα, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε: «είναι η ΓΕΝΟΠ που μίλησε για το πρόβλημα ρευστότητας, και είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος που είπε ότι αν καταρρεύσει η ΔΕΗ θα καταρρεύσει η χώρα και έχει δίκιο».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι στην πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνεται να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όπως προβλεπόταν σε ποσοστό 66%, με διασφαλίσεις πάντα για το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, θα ξαναρχίσει η έρευνα για εξόρυξη των υδρογονανθράκων και έρευνες για νέα οικόπεδα.

Καταλήγοντας είπε ότι «η τακτική της κυβέρνησης είναι τραγική και εξήγησε ότι συμφώνησε με την Τρόικα να περιοριστεί η ΔΕΗ από το 95% στο 50% μέσα σε τρία, τέσσερα χρόνια χωρίς αντάλλαγμα για την ΔΕΗ.

Μία τσάμπα ιδιωτικοποίηση δίχως κανένα προηγούμενο στην Ευρώπη. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η ΔΕΗ κινδυνεύει με κατάρρευση, όπως προειδοποίησε και ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Παναγιωτάκης».

Ακολούθως ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Σκρέκας παρουσίασε τους οκτώ άξονες στους οποίους κινούνται τα βασικά προβλήματα της ΔΕΗ:

- Απελπιστική αδυναμία είσπραξης των λογαριασμών, η ΔΕΗ έχει ληξιπρόθεσμα έσοδα 2,6 δισ. ευρώ.

- Αυτό δημιουργεί έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι οφειλές προς ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να είναι 900 εκατομμύρια, ενώ οφείλει σε άλλους 600 εκ. ευρώ.

- Απώλεια μεριδίων αγοράς καθώς η καταστροφική συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα περιορίσει μέσα στα τρία επόμενα χρόνια τα έσοδα από 4,5 δισ. σε 2,53 δισ. ευρώ.

- Εξοπλισμό που γερνά μέρα με την ημέρα. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την αύξηση της δυνατότητας παραγωγής.

- Τα προηγούμενα δυσχεραίνονται από την ανελαστικότητα των εξόδων της επιχείρησης. Τα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν κόστος λειτουργίας σε κάθε περίπτωση.

- Μείωση περιθωρίου κέρδους της εταιρείας. Η κυβέρνηση με την εμπορική πολιτική που ακολουθεί θα μειώσει το περιθώριο κέρδους, με αποτέλεσμα το 2017 να υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσει ζημιές.

- Η επιβολή από την κυβέρνηση ενός μοντέλου μετοχοποίησης του ΑΔΜΗΕ που στερεί 500 εκ. έσοδα σε σχέση με τα έσοδα αν προχωρούσε σε ορθολογική μετοχοποίηση. Την οδηγεί στη καταστροφή.

- Το σημερινό μοντέλο της εταιρικής διακυβέρνησης δεν έχει να προσφέρει τίποτε στην εταιρεία, στην κοινωνία και στους Έλληνες πολίτες.

- Ενδεικτικό της μείωσης της εταιρείας είναι ότι μέσα σε δύο χρόνια η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έχει μειωθεί από 2,5 δισ. ευρώ σε 500 εκατομμύρια.

Ο Κώστας Στεργίου, γραμματέας προγράμματος της ΝΔ είπε ότι απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός στον ενεργειακό τομέα με ορίζοντα το 2030 και το 2050. Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί ένα δεσμευτικό δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης καθώς δεν είναι μόνο εισπρακτικό μέσο άλλα μέσο ανάπτυξης των υποδομών.

Για τον ΔΕΔΗΕ, είπε, προτείνουμε την μεταφορά των παγίων του στον ΔΕΔΗΕ. Μέσα από αυτό θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις στα δίκτυα και να προχωρήσει στην προμήθεια των σύγχρονων συστημάτων μέτρησης.

Πρόθεση της ΝΔ είναι οι πραγματικά αδύναμοι να βοθηθούν και να τους δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά όσοι από επιλογή δεν πληρώνουν θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

Αναφέρθηκε και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας ότι λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης καθίσταται απαραίτητη η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που άλλωστε αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Θα πρέπει οι επιμέρους δράσεις να ενταχθούν σε μία ενιαία στρατηγική με στόχο την οριστική έξοδο από την ενεργειακή φτώχεια. Για τον ΔΕΣΦΑ είπε ότι πρέπει να αναδιοργανωθεί για να πετύχει τον στόχο του που είναι η προμήθεια φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News