default-image

"Μήνυμα συνύπαρξης των Χριστιανών ο Πανάγιος Τάφος"

Ελλάδα
"Μήνυμα συνύπαρξης των Χριστιανών ο Πανάγιος Τάφος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου.

Την παρουσίαση του έργου έκανε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

Κορυφαίο μήνυμα συνύπαρξης των τριών χριστιανικών κοινοτήτων στους Αγίους Τόπους είναι η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μετά την παρουσίαση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο ενίσχυσης και ανάδειξης του Πανάγιου Τάφου, της ακτινοβολίας του και του μηνύματός του.

«Όταν ενημερώθηκα γι' αυτό το μεγάλο έργο, είδα σαν μια μεγάλη πρόκληση τη διατήρηση αυτού του μνημείου και συμβόλου» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τέλεσε ιστορικό έργο, υπογραμμίζοντας: «Αισθάνομαι διπλά περήφανος ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας και ως απόφοιτός του».

«Πρόκειται για ένα έργο ενίσχυσης και ανάδειξης του Πανάγιου Τάφου, της ακτινοβολίας του και του μηνύματός του. Είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε ένα μνημείο τόσο μεγάλης σημασίας και τις αξίες που πρεσβεύει» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Βαρθολομαίος: Να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία κατά την παράδοση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε στον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα, με αφορμή την πρόσφατη ονομαστική του εορτή, ενίσχυση και καρτέρηση, ώστε να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας.

Μοροπούλου: Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε το Ιερό Κουβούκλιο αποκαταστημένο στις χριστιανικές κοινότητες

«Είμαστε υπερήφανοι σήμερα που παραδίδουμε το Ιερό Κουβούκλιο αποκαταστημένο στις χριστιανικές κοινότητες», τόνισε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, που εργάστηκε για την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η εμπειρία και οι προκλήσεις του έργου ήταν μοναδικές, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η ανάδειξη των αξιών του. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρει ο κόσμος είναι ότι ανοίγοντας τις ιστορικές τοιχοποιίες, αλλά και τον Τάφο του Χριστού, είδαμε τη συνέχεια από την Κωνσταντίνια, την Βυζαντινή, την Σταυροφορική, την Αναγεννησιακή, αλλά και την περίοδο του Κομνηνού», επισήμανε η κ. Μοροπούλου.

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα μετά τις αρχαιομετρικές μετρήσεις ότι η πρώτη πλάκα, η γκρίζα πάνω στον Τάφο του Χριστού είναι Κωνσταντίνια, ενώ η άσπρη μαρμάρινη, πλάκα από πάνω, είναι τις ύστερης σταυροφορικής περιόδου».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News