Ελλάδα

Θεοδωράκης: Η Ευρώπη έχει πόρους, σχέδιο δεν έχει

Η ευρωπαϊκότητα πρέπει να ξαναχτιστεί. Η ΕΕ έχει τα μέσα. Έχει πόρους. Σχέδιο δεν έχει. Η ΕΕ φοβάται εύκολα και υποχωρεί - ακόμη και από τις αρχές που τη γέννησαν. Αλλά ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης.

"Η ευρωπαϊκότητα πρέπει να ξαναχτιστεί. Η ΕΕ έχει τα μέσα. Έχει πόρους. Σχέδιο δεν έχει. Η ΕΕ φοβάται εύκολα και υποχωρεί - ακόμη και από τις αρχές που τη γέννησαν. Αλλά ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης.

Να φτιάξουμε το τρένο που θα ξεκινάει από το Σουφλί και θα φθάνει στις Πορτογαλικές ακτές. Ένα τρένο για όλους. Να στήσουμε το ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας για τους νέους πολίτες στον Βορρά και τον Νότο. Ένα ταμείο ίδιο για όλους" αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

"Η αλήθεια είναι ότι ο λαϊκισμός δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Οι νέοι εθνολαϊκισμοί δεν έχουν σχέση με τους εθνολαϊκισμούς που ηττήθηκαν.

Δεν μιλάνε για αίμα και φυλετική καθαρότητα αλλά εμφανίζουν την επιστροφή στο εθνικό Κράτος ως τον μοναδικό προστάτη της ασφάλειας, του Δικαίου αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων" σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης και υποστηρίζει ότι "στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης κάναμε πολλά λάθη με μεγαλύτερο - όπως λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος Αμάρτια Σεν - «τον συγκερασμό των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, που ήταν όντως απαραίτητες, με τη λιτότητα, που ήταν μια λάθος επιλογή», στο βαθμό κυρίως που περιλάμβανε καταστροφικές περικοπές σε κρίσιμους τομείς του κράτους πρόνοιας".

Αναφερόμενος στο New Deal του Φραγκλίνου Ρούζβελτ ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι "Ο Ρούσβελτ δεν έμεινε στην ιστορία ως φιλελεύθερος ή ως σοσιαλδημοκράτης. Χρησιμοποίησε και τις δύο θεωρίες, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία.

Εξήγησε με υπομονή, επιχειρήματα και παραδείγματα στους πολίτες τι σημαίνει ανοικοδόμηση και γιατί έχει νόημα η δική τους συμμετοχή" και προσθέτει ότι "οι Βρυξέλλες είναι σήμερα πιο μακριά από την Ουάσιγκτον του 1933. Αυτή η απόσταση πρέπει να μειωθεί. Αυτή πρέπει να είναι η αντεπίθεσή μας. Να ξανακερδίσουμε τις Βρυξέλλες".

Σχόλια