Ελλάδα

Όταν οι μαθητές του καλλιτεχνικού “γνώρισαν” τους Πομάκους

Μια εμπειρία προσέγγισης των βορείων συνόρων της Ελλάδας έζησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Τα παιδιά μέσα από υποδειγματική διδασκαλία στο μάθημα της γλώσσας της Α’ Λυκείου ήρθαν σ’ επαφή με τη γλώσσα και την παράδοση των Πομάκων, της αρχαίας φυλής της Θράκης.

Μια εμπειρία προσέγγισης των βορείων συνόρων της Ελλάδας έζησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Τα παιδιά μέσα από  υποδειγματική διδασκαλία στο μάθημα της γλώσσας της Α' Λυκείου ήρθαν σ' επαφή με τη γλώσσα και την παράδοση των Πομάκων, της αρχαίας φυλής της Θράκης.

Οι Πομάκοι κατοικούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε χωριά του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός τους βρίσκεται στον Νομό Ξάνθης και ασχολείται με την καλλιέργεια του καλύτερου αρωματικού καπνού του κόσμου, του μπασμά. Είναι ιδιαίτερα φιλήσυχοι και εργατικοί οι Πομάκοι και μόνο τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να οργανωθούν σε Σύλλογο και να προωθήσουν την κουλτούρα τους. Η γλώσσα τους εντελώς διαφορετική από την ελληνική με πολλά στοιχεία σλάβικα, η οποία μόνο τα τελευταία είκοσι χρόνια γίνεται προσπάθεια να καταγραφεί.

Οι μαθητές του Α2 Λυκείου χωρισμένοι σε ομάδες κλήθηκαν να διαβάσουν πομάκικα παραμύθια, να βρουν κοινά στοιχεία με διηγήσεις της δικής τους παράδοσης, να τους δώσουν τίτλους. Έτσι ήρθαν σε επαφή με μια παράδοση ξένη σ' αυτούς αλλά τόσο συναρπαστική!

Η υποδειγματική διδασκαλία πραγματοποιήθηκε μετά από μία ιδέα της φιλολόγου Αλκινόης Μοσχίδου, η οποία δραστηριοποιήθηκε ως δημοσιογράφος στα μέρη της Ξάνθης αλλά και δίδαξε ως εκπαιδευτικός. Την ιδέα αυτή «αγκάλιασε» με μεγάλη θέρμη η σχολική σύμβουλος κυρία Β. Καλοκύρη αλλά και η διευθύντρια του ΚΣΗ κυρία Μ. Καλουδιώτη με την υποδιευθύντρια κυρία Κ. Ουσαντζοπούλου.  Η συμμετοχή συναδέλφων φιλολόγων από τον Ν. Ηρακλείου στην υποδειγματική διδασκαλία ήταν μεγάλη, ενώ εκτός από τους μαθητές της Α' Λυκείου φιλόλογοι του ΚΣΗ συνόδευσαν τους μαθητές τους στο χώρο της υποδειγματικής διδασκαλίας, για να γνωρίσουν κάποιους συνέλληνες τους, που ζουν διαφορετικά.

Μέσα στις προθέσεις του ΚΣΗ είναι όλο το υλικό που διαθέτει η κυρία Μοσχίδου για τους Πομάκους  να το μοιραστεί με όλους τους μαθητές μέσα από σεμινάρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια