Ελλάδα

Συνεργασία Θεολογικής Σχολής Χάλκης - Βιβλιοθήκης της Βουλης

Την ανάγκη επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπογράμμισαν σήμερα οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ.

Την ανάγκη επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπογράμμισαν σήμερα οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ, καθώς και ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη μεικτή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς, με αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ των Βιβλιοθηκών της Βουλής των Ελλήνων και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη μεγάλη σημασία του εγχειρήματος, καθώς αυτό δίνει διέξοδο στην εξωστρέφεια και την παραγωγή πολιτισμού, που είναι έμφυτα στοιχεία στη Σχολή και αναζητούν αποδέκτες. «Ελπίζουμε ότι σύντομα και η Τουρκία, ουσιαστικά ο κύριος αποδέκτης της Σχολής και της Βιβλιοθήκης της Χάλκης, θα τείνει ευήκοον ους, επιτρέποντας την αναμενόμενη και απαραίτητη ομαλή λειτουργία της», σημείωσε.

Αναφέρθηκε, δε, στον «ουσιαστικό ρόλο» που είχε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην ανάπτυξη και διάδοση του οικουμενικού μηνύματος, τη διαφωτιστική και διαχρονική σημασία της και τη συμβολή της στη γαλούχηση μεγάλων προσωπικοτήτων της Ορθοδοξίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Έκανε ειδική αναφορά στο πνευματικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο της Σχολής, που είναι βασισμένο, όπως είπε, στη Βιβλιοθήκη ως κιβωτό σοφίας της οικουμενικής κοινότητας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο τόμων και βιβλίων που συσσωρεύτηκε ανά τους αιώνες και σήμερα έχει καταλογογραφηθεί και ψηφιοποιηθεί, απαντώντας στις απαιτήσεις της εποχής και αναδεικνύοντας τη Σχολή σε παγκόσμιο κέντρο έρευνας της οικουμενικής ορθόδοξης κοινότητας. 

Αυτός ο πλούτος, όπως εξήγησε ο κ. Αμανατίδης, -90.000 τόμοι, κυρίως βιβλία του 18ου και 19ου αιώνα, παλαίτυπα του 16ου αιώνα, αλλά και πάνω από 900 τίτλοι ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων περιοδικών- δεν αφορά μόνο σε θέματα εκκλησιαστικής ιστορίας και θεολογίας, αλλά και σε έργα φιλοσοφίας, νομικής, ρητορικής, αρχαιολογίας, γεωγραφίας, μουσικής και λογοτεχνίας. 

Ένας πλούτος που έχει προκαλέσει στην ψηφιακή μορφή του το έντονο ενδιαφέρον ερευνητών από όλον τον κόσμο.

Σε παλαιές μνήμες ενός οιδοπορικού του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Σχολή της Χάλκης, το 1993, υπό τη δημοσιογραφική ιδιότητά του, ανέτρεξε ο κ. Κουίκ. Χαρακτήρισε ως ανεκτίμητο θησαυρό τον πλούτο της Βιβλιοθήκης της Σχολής της Χάλκης, ο οποίος δεν είναι απλώς θρησκευτικός, αλλά ιστορικός και αρχειακός, και έκανε λόγο για εξαιρετική πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

«Είναι πολιτιστική, πολιτική ντροπή του να απαγορεύει το τουρκικό κράτος την επαναλειτουργεία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι παγκόσμια προσβολή και ξέρουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς από πολλούς παράγοντες να πεισθεί η τουρκική πλευρά», τόνισε ο κ. Κουίκ και υπογράμμισε:

«Η Χάλκη πρέπει να μείνει έξω από τις διαφορές και τις εντάσεις και πόσο μάλλον τον τελευταίο καιρό που θέλει η Άγκυρα να προκαλεί σε βάρος της χώρας μας». Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία όλων των κομμάτων στη μεικτή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών «για έναν ιερό σκοπό που λέγεται Χάλκη».

Ο κ. Κουρουμπλής, χαιρέτισε, από την πλευρά του, την πρωτοβουλία της συνάντησης των δύο «πνευματικών κέντρων που ενώνουν μία σημαντική διαδρομή του έθνους». Όπως πρόσθεσε, είναι από τις πρωτοβουλίες που φέρνουν πιο κοντά τις προσπάθειες, ώστε, επιτέλους, να γίνει κατανοητό στην Τουρκία  ότι είναι και προς όφελός της να ανοίξει και να λειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης.

Ο μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Ελπιδοφόρος, ανέφερε πως η αξιοποίηση του εθνικού πλούτου της Βιβλιοθήκης είναι κάτι πολύ σημαντικό και όχι ανεξάρτητο από την κύρια επιδίωξη του Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα η Τουρκία.

«Εμείς δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να αποφασίσει η Τουρκία για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, γι' αυτό πήραμε το θέμα στα χέρια μας να ανοίξουμε τη Σχολή, με τρόπους διαφορετικούς και σύννομους, μέσω της θετικής προβολής του πλούτου τον οποίο διαθέτουμε», σημείωσε και συμπλήρωσε: 

«Με τον έμμεσο αυτό τρόπο, της προβολής, της αξίας και των δυνατοτήτων της Σχολής θέτουμε έμμεσα, αλλά με μεγάλη σαφήνεια, την ανάγκη επαναλειτουργίας της, γιατί είναι δικαίωμά μας, ως πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας, ως ανθρώπινο και θρησκευτικό δικαίωμα, να μπορούμε να επιμορφώσουμε τους δικούς μας κληρικούς, όπως το κάνει η κάθε θρησκεία».

Σημειώνεται, ότι η Βουλή των Ελλήνων, μέσω της διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης της, ξεκίνησε από το 2014 συνεργασία με την Ιερά Θεολογική Σχολή Αγίας Τριάδος Χάλκης με σκοπό την αποκατάσταση, αναδιοργάνωση και ανάδειξη του βιβλιακού πλούτου και των τεκμηρίων πολιτισμού, που απόκεινται στους χώρους της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Σχόλια