Ελλάδα

Τίμησαν τον νέο Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο

Για το βαρύ ιστορικό φορτίο της γης της Ιωνίας και της πρωτεύουσάς της, Σμύρνης έκανε λόγο ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος.

Για το βαρύ ιστορικό φορτίο της γης της Ιωνίας και της πρωτεύουσάς της, Σμύρνης έκανε λόγο ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος σε εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του στην Εστία της Νέας Σμύρνης.

Ο ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, μάλιστα, αναφέρθηκε στη μακραίωνη εκκλησιαστική ιστορία της ιωνικής γης που ξεκινά από τους αποστολικούς χρόνους, αλλά και στη σημαίνουσα θέση που κατείχε στην υπερδισχλιετή παρουσία του γένους των Ελλήνων εκεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για τη μαρτυρική πορεία του Ελληνισμού της περιοχής, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από την εποχή του διωγμού και της μικρασιατικής καταστροφής έως και σήμερα, που οι απόγονοι των Ελλήνων της Σμύρνης ζουν και προκόβουν στη νέα τους γη, τη Νέα Σμύρνη, την ώρα που η Εκκλησία στη γη των προγόνων τους αναγεννάται και πάλι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εστίας της Νέας Σμύρνης Γιάννης Παπαδάτος έκανε αναφορά μετ' επαίνων στην προσωπικότητα και το κύρος του νέου ποιμενάρχη της πατρογονικής γης των Νεοσμυρνιωτών, για την εκκλησιαστική του πορεία από τη γενέτειρά του Βέροια στο πέρασμα στη Μητέρα Εκκλησία και στο μαρτυρικό Φανάρι, την πολύχρονη και πολύτιμη υπηρεσία που ακόμα προσφέρει από τη θέση του αρχιγραμματεύοντος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της μητρός Εκκλησίας, αλλά και τη νέα επισκοπική και ποιμαντική διακονία που του ανέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ανασυσταθείσα Μητρόπολη της Σμύρνης.

Εν συνεχεία, ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη διοίκηση της Εστίας για την εξόχως τιμητική διάκριση στο πρόσωπό του, ενώ κατά την ομιλία του προς το πολυπληθές ακροατήριο, που κατέκλυσε την κεντρική αίθουσα του Μεγάρου της Εστίας «Πάνος Χαλδέζος», εμφανίστηκε εμφανώς συγκινημένος για το βάρος της ευθύνης που του ανατέθηκε από τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου επισκέφθηκε για πρώτη φορά από την ενθρόνισή του την περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν οι απόγονοι των Ελλήνων της Ιωνίας, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική εκδήλωση από την ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα.

Σχόλια