Ελλάδα

Χρήσιμος οδηγός για όσους επιμελούνται ανήλικα

Πρακτικό οδηγό για τους επιμελητές ανηλίκων και τους επιμελητές κοινωνικής αρωγής, εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών.

Πρακτικό οδηγό για τους επιμελητές ανηλίκων και τους επιμελητές κοινωνικής αρωγής, εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών, η συμβολή των οποίων είναι σημαντική για την αντιεγκληματική πολιτική.

Ο οδηγός, 203 σελίδων, προστίθεται στα δύο βιβλία που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο στην αγγλική και στην αλβανική γλώσσα, με τίτλους «Το αλφαβητάρι του κρατούμενου» και «Αυτοκτονία στη φυλακή: Πώς να την προλάβω;».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο πρακτικός αυτός οδηγός πρόκειται να διανεμηθεί στους επιμελητές ανηλίκων και επιμελητές κοινωνικής αρωγής και να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για την εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών και των δύο κλάδων.

Ο οδηγός εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την μεταρρύθμιση του ελληνικού δικαστικού συστήματος, με τη συνεργασία του αυστριακού οργανισμού Neustart και περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες:

1) Θεωρητική και θεσμική αποτύπωση της ταυτότητας και του ρόλου των υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής στη χώρα μας.

2) Δουλεύοντας με τον ανήλικο και ενήλικο δράστη: συμβουλευτικές δεξιότητες, ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα, διαχείριση του θυμού και

3) Τεχνικές εργασίας και αναλυτική παρουσίαση της μεθοδολογίας δουλειάς των επιμελητών στον αυστριακό οργανισμό Neustart: η επιτήρηση, ο ρόλος του επιμελητή, η εργασία της συμβουλευτικής, η διαχείριση κινδύνου, δουλεύοντας με δράστες σεξουαλικών αδικημάτων, η δικτύωση, η διαμεσολάβηση μεταξύ δράστη και θύματος, η εργασία με ομάδες.

Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής, ως περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, λειτουργούν στις έδρες των Πρωτοδικείων και έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη και υποστήριξη των ανηλίκων και ενηλίκων δραστών στους οποίους έχουν επιβληθεί εναλλακτικά μέτρα και ποινές, όπως επιμέλεια από επιμελητή ανηλίκων, κοινωφελής εργασία, αναστολή υπό επιτήρηση.

Στον πρόλογο της νέας έκδοσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, σημειώνει: «Όταν πρόκειται για την επιμόρφωση λειτουργών που βρίσκονται σε επαφή με τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, η επιμόρφωση πρέπει να προσφέρεται σε βάθος και με όλα τα εργαλεία που διαθέτει η πολιτεία».

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής μέσω μετατάξεων, με σκοπό την ενίσχυση των υπηρεσιών και την ανάδειξή τους σε βασικό εταίρο για την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης αντεγκληματικής πολιτικής.

Σχόλια