default-image

Δεν αγοράζει νέα μαχητικά η Ελλάδα, ανανεώνει το στόλο της

Ελλάδα
Δεν αγοράζει νέα μαχητικά η Ελλάδα, ανανεώνει το στόλο της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν εξετάζεται η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών τεχνολογίας stealth, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό SKAI, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Διευκρίνισε ότι ένα stealth κοστίζει 100 εκατ. ευρώ. «Πολλαπλασιάστε επί 5 το συνολικό κόστος (συντήρηση, υποδομές)…έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοια πράγματα και πότε θα πάρουμε τα νέα μαχητικά; Το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι αυτό που υπάρχει, είναι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων, με δεδομένο προϋπολογισμό τα 475 εκατ. ευρώ ετησίως, σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαβιβαστεί στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικό αίτημα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών.

Χρειάζεται, είπε, αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών μας. «Υπάρχουν σενάρια αναβάθμισης. Έχουμε ζητήσει απαντήσεις, πόσο κοστίζει, πόσο χρόνο θα πάρει, τι θα κερδίσει η αμυντική βιομηχανία μας. Υπάρχει διαδικασία, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ΚΥΣΕΑ και προχωράμε. Η απάντηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται περί τα τέλη της άνοιξης».

«Υπάρχει η αναγκαιότητα, υπάρχει πιθανή απειλή απέναντι στην Ελλάδα, δεν θέλω να δραματοποιώ τα πράγματα, αλλά υπάρχει. Άρα χρειάζεσαι να θωρακίζεσαι αμυντικά» διευκρίνισε ο Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας ότι ζούμε σε μια περιοχή πολλαπλών εντάσεων.

Σχολιάζοντας τα περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, o κ. Βίτσας είπε πως «δεν υπάρχει πληροφόρηση για επικείμενο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο. Μένω στη δήλωση του Κύπριου εκπροσώπου».Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε το σενάριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News