default-image

Σημίτης εναντίον Παπανδρέου για το α’ μνημόνιο

Ελλάδα
Σημίτης εναντίον Παπανδρέου για το α’ μνημόνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Grexit πλανάται ακόμη, αυτή είναι η αλήθεια» τόνισε πριν από λίγο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο 2ο οικονομικό forum των Δελφών.

«Χρειάζεται μια σοβαρή Ελλάδα» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και στάθηκε ιδιαίτερα στο έλλειμμα εμπιστοσύνης εις βάρος της χώρας το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει.

Ο Κώστας Σημίτης διαφώνησε ανοικτά με την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση και έχει το περιθώριο να διεκδικήσει την προώθηση των αιτημάτων της εξαιτίας του ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση να προωθήσει τα αιτήματά της διότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν συγκρούσεις εν μέσω εκλογών.

»Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η σκληρή στάση της Ελλάδας θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στο να υποχωρήσει. Διαφωνώ. Δεν θα υπάρξει υποχώρηση από την πλευρά των Ευρωπαίων.

»Οι χώρες που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο δεν θα διακινδυνεύσουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα κάνοντας υποχωρήσεις. Έτσι, η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει πρώτα από όλα να υπάρξει εμπιστοσύνη.

»Είμαστε στο 3ο μνημόνιο και πάλι συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί νωρίτερα όπως για παράδειγμα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

»Καθυστερούμε και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να μας εμπιστευτούν. Την ίδια εικόνα έχει και η αγορά και η Κοινωνία στην Ελλάδα.

Ο κ. Σημίτης απάντησε με σαφήνεια και στους υποστηρικτές εξόδου από την Ευρωζώνη: «Είναι ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούμε να πάρουμε έναν δρόμο μόνοι μας. Έναν δικό μας δρόμο. Η διεθνής αλληλεξάρτηση είναι κανόνας. Ακόμη και χώρες όπως η Ρωσία ή οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να εντάσσονται σε συστήματα σχέσεων και ανταλλαγής απόψεων για να βελτιώσουν τη θέση τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και όσον αφορά στις επιπτώσεις από την πιθανή επιστροφή στη δραχμή: «Δραματική πτώση των συναλλαγών με τις χώρες της Ένωσης, αδυναμία συγκράτησης της αξίας του νομίσματος, πληθωρισμός, πτώχευση και καταστροφή».

Τέλος, ο κ. Σημίτης μίλησε για «φαντασιώσεις που διαψεύστηκαν» αναφερόμενος στην εκτίμηση που υπήρχε ότι η στάση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Βολές σε Παπανδρέου.

Ο κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Παύλου Τσίμα, άσκησε έντονη κριτική και για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την περίοδο υπογραφής του πρώτου μνημονίου.

«Υποστηρίζαμε τότε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι όχι μια πολιτική σημαντικού περιορισμού των δημοσίων δαπανών αντίστοιχη με αυτή που έγινε το 1985 και το 1993 αλλά μόνο η ψυχολογική και πολιτική στήριξη της Ευρώπης. Την περίοδο εκείνη, το βάρος της διαπραγμάτευσης σήκωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Δεν γίνονται έτσι αυτές οι διαπραγματεύσεις. Συγκροτείται ένα επιτελείο το οποίο προετοιμάζει τη διαπραγμάτευση και οι επαφές του πρωθυπουργού γίνονται επί της βάσης αυτής της προετοιμασίας».

Ο κ. Σημίτης άσκησε και περαιτέρω κριτική λέγοντας: «εκείνη την περίοδο, η κυβέρνηση έλεγε στο εσωτερικό ότι πηγαίνει καλά και πείθει. Και ταυτόχρονα κατήγγειλε την άλλη πλευρά. Δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις. Μπορεί πράγματι να αντιπαθείς αυτόν με τον οποίο διαπραγματεύεσαι. Δεν πας όμως ποτέ να του το πεις».

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News