default-image

Συγκίνηση στη Βουλή – Έρχονται ιδιωτικά αποτεφρωτήρια

Ελλάδα
Συγκίνηση στη Βουλή – Έρχονται ιδιωτικά αποτεφρωτήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα παρέχεται και σε ιδιώτες η δυνατότητα να ιδρύσουν αποτεφρωτήρια νεκρών (ΚΑΝ), προανήγγειλε από την Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά.

«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης -και όχι μόνον- να σεβαστεί το ατομικό δικαίωμα επιλογής στον τύπο της κηδείας. Αποτελεί δέσμευσή μας και θα την υλοποιήσουμε με το να διευρύνουμε αυτή τη δυνατότητα, πέραν των δήμων και στους ιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε έχει ήδη διαμορφωθεί «ένα πλήρες πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συστήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών. Εφόσον δεν το κάνουν, δεν θα τους το απαγορεύσουμε, αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα αυτή και σε ιδιώτες. Σύντομα θα έρθει νομοθετική πρωτοβουλία».

 «Τι εμποδίζει τους δήμους να κάνουν το καθήκον τους; Ποιοι στέκονται ενάντια σε αυτό το ατομικό δικαίωμα;» διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.

Εκφράζοντας δε την πεποίθηση πως υπάρχουν «σκοταδιστικές δυνάμεις» εντός της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των «προοδευτικών ανθρώπων», οι οποίοι αναγνωρίζουν αυτό το ατομικό δικαίωμα να πιέσουν και να δημιουργήσουν όλους εκείνους τους κατάλληλους όρους, ώστε να γίνει πράξη αυτή η δυνατότητα.

Συγκίνηση στην αίθουσα

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα βαρύ ήταν το κλίμα στην αίθουσα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της κ.Βαγενά, εξαιτίας του πρόσφατου χαμού του συζύγους της, αγαπημένου καλλιτέχνη Λουκιανού Κηλαηδόνη

Ο προεδρεύων, Σπύρος Λυκούδης, απευθύνθηκε συγκινημένος από την έδρα προς την Άννα Βαγενά, λέγοντάς της «Θέλω να ξέρετε ότι όλοι οι συνάδελφοι είμαστε δίπλα σας και κοντά σας σ' αυτή την δύσκολη περίοδο της ζωής σας».

«Το ξέρω και σας ευχαριστώ» απάντησε με δάκρυα στη μάτια εκείνη και κατέθεσε την εμπειρία της κατά την αποτέφρωση του συζύγου της, Λουκιανού Κηλαηδόνη, στη Βουλγαρία.

«Έπρεπε να βλέπατε -δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό- όταν ήμασταν στο γραφείο εκεί στη Σόφια και περιμέναμε... τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασε την τέφρα του αγαπημένου του προσώπου ένας νεαρός Βούλγαρος και την πήρε μαζί του. Είναι μεγάλη παρηγοριά» είπε κλαίγοντας η βουλευτής και συνέχισε:

«Ελπίζω να βρουν τη δύναμη κάποιοι δήμαρχοι και κάποιοι ιδιώτες να συγκρουστούν με αυτόν τον σκοταδισμό. Δεν μπορεί να έχουμε Μεσαίωνα εμείς και να καταφεύγουμε στη Βουλγαρία. Κι οι Βούλγαροι είναι ένας λαός με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα. Αν έχει σημασία αυτό για κάποιους ανθρώπους, σας λέω ότι εγώ όλο αυτό το διάστημα προσεύχομαι κάθε μέρα στην Παναγία και κάνω τον σταυρό μου. Δεν έχει καμία σχέση η πίστη με την επιλογή της κηδείας» κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News